Annons

Alla ska kunna leva på sin lön

2 700 kronor i månaden, vad får man för det? Hundratals mjölkpaket och en ganska stor del av hyran för många.
Ojämställdhet • Publicerad 8 mars 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mjölk kostar lika mycket oavsett om du är man eller kvinna. Precis som el och hyra.
Mjölk kostar lika mycket oavsett om du är man eller kvinna. Precis som el och hyra.Foto: Claudio Bresciani / TT

Det är också så stor skillnad det i genomsnitt är mellan mäns och kvinnors inkomster i handeln. Orsaken beror inte främst på olika timlöner utan på att kvinnor i högre utsträckning än män tvingas jobba deltid, trots att de flesta inte vill.

Det här får stora konsekvenser. Många butiksanställda hade små marginaler redan innan inflationskrisen drog igång, men nu är de obefintliga. Särskilt tufft blir det för de många kvinnor som tvingas jobba deltid. Och konsekvenserna stannar inte här och nu, de följer med till pensionen eftersom den som jobbat deltid också får mindre i pensionskuvertet. Men varken mjölk, hyra eller el är billigare bara för att du är kvinna.

”Både 2020 och 2021 slog handelsföretagen vinstrekord och vd-lönerna i branschen höjdes 2021 med i snitt 21 procent.”
Annons

Vi handelsanställda kräver stopp för ofrivilligt och ojämställt deltidsarbete! Alla som jobbar ska kunna leva på sin lön, oavsett om du är man eller kvinna. I avtalsrörelsen kommer vi därför att kämpa för rätt till fler timmar på kontraktet, stopp för hyvling av arbetstid och en särskild lönesatsning på kvinnodominerade branscher som handeln.

Om arbetsgivarna också tror på jämställdhet är det dags att de tar sitt ansvar och går oss till mötes. Både 2020 och 2021 slog handelsföretagen vinstrekord och vd-lönerna i branschen höjdes 2021 med i snitt 21 procent. Nog finns det ekonomiskt utrymme att satsa på oss anställda, det handlar bara om viljan att göra det.

Tycker inte ni också att alla ska kunna leva på sin lön?

Sanne Oredsson och Kristine Larsen Svensson

Annons
Annons
Annons
Annons