Att kasta sten i eget glashus – var finns rättssäkerheten
Svar på Christina Borglund (KD) debattartikel ”Trevligare om ni höll er till sanningen”
Citat från oppositionsråd Ulrika Tollgren (S), vice ordförande byggnadsnämnden Fredrik Winberg P (S) debattartikel ”Vem styr i Kristianstad, egentligen?”
”Ett tydligare regelverk skulle inte bara förenkla handläggningen av plan- och lovärenden utan även göra myndighetsutövningen mer rättssäker.”
Samtidigt som Seasideärendet pågick var bygglovsavdelningen negativ till att lindra problemen från en busshållplats med ett plank. Bygglovs minst sagt konstiga agerande bäddade för ett nej i byggnadsnämnden. Exempel. Bygglovsavdelningen påstod att 100 procent av planket låg på prickmark fastän insänd ritning visade att så inte var fallet.
Bygglovsavdelningen påstod att området kännetecknades av låga plank, murar och växtlighet fastän man borde sett ett plank på 1,80 meter på andra sidan hållplatsen och trots insända bevis på höga plank och murar i området. En inbjudan till en gemensam kartläggning möttes med tystnad.
Miljödata från busshållplatsen skulle sändas över från miljö-och samhällsbyggnad till bygglov. Visade sig inte existera när korten synades. Istället ett föreläggande att man för egna pengar skulle mäta buller som enligt miljöbalken borde vara kommunens skyldighet kopplat till verksamheten busshållplats. Avgaser med mera tycks inte existera som begrepp på bygglovsavdelningen.
Bygglov återremitterade inte ärendet trots vetskapen att man inte kunde beakta orsaken till behovet att bygga plank det vill säga busshållplatsen.
Sist men icke minst. Bygglov beredde ärendet 6,5 månader efter miljö- och samhällsbyggnad fått beskedet att bygglovsansökan drogs tillbaks.
Bert Olov Bergstrand
Åhus
”En inbjudan till en gemensam kartläggning möttes med tystnad.”