GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Att producera energi är svårt, att spara är större!

Idag verkar det som om nästan alla partier har blivit kärnkraftsälskare men har de kunskap om vad de pratar om?
Energi • Publicerad 30 juli 2022 • Uppdaterad 31 juli 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stora glaspartier får i tv beröm av kända arkitekter, men stora glaspartier är inte bra ur energisparsynpunkt, skriver debattören.
Stora glaspartier får i tv beröm av kända arkitekter, men stora glaspartier är inte bra ur energisparsynpunkt, skriver debattören.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Vad har hänt och vart har frågan om att spara energi tagit vägen? Många vill försvåra och fördyra produktion av vattenkraftsel genom ohemula krav på ombyggnad utan hänsyn till om anläggningarna funnits i hundratals år och att därigenom lokala biotoper och kulturmiljöer skapats som kan vara väl så värdefulla som de eventuella fiskar man säger sig vilja skydda. Har de som nu pratar om ”små modulära kärnkraftsreaktorer” förstått att dessa endast existerar i forskares teorier? Har de som pläderar för mer kärnkraft insett att Ryssland kontrollerar mer än 50 procent av kända urantillgångar? Frankrike, som har störst andel kärnkraftsproduktion i Europa, har dyrast el och stora problem med kylning av de inlandsbaserade verken eftersom flodvattnet blir allt varmare.

”Passivhus premieras inte. Energibesparing är inte på tapeten. Alla vill visa sig med flashigaste looken.”

Ibland ses vätgas som en bra lösning. Vid förbränning bildas vatten – men hur framställs vätgas? Vätgas benämns med olika färger beroende på hur den har producerats. (Från Ny Teknik)

  • Grå: Tillverkas av fossil naturgas utan infångning och lagring (CCS) av biprodukten koldioxid.
  • Blå: Tillverkas av fossil naturgas med CCS.
  • Brun: Tillverkas genom förgasning av brunkol.
  • Svart: Tillverkas genom förgasning av stenkol.
  • Grön: Tillverkas främst genom spjälkning av vatten genom elektrolys, med el från förnybara källor. Kan även tillverkas av biomassa.
  • Gul, som nu har börjat säljas från Oskarshamns kärnkraftverk, kan beroende på vem man frågar anses vara från elektrolys med kärnkraftsel, elektrolys med solel eller elektrolys med el av blandat ursprung.

Vilken färg vätgasen benämns med har alltså inget med vare sig utseende eller kemisk sammansättning att göra. Vätgas består alltid av väteatomer som sitter ihop två och två och är alltid transparent. Nästan all vätgas som produceras idag är svart, brun eller grå, det vill säga har fossilt ursprung och är därmed inte speciellt miljövänlig!

”Grand design” och ”Husdrömmar” på TV visar hus efter hus med superstora glaspartier, platta tak och uppenbarligen tunna väggar. Man får beröm av kända arkitekter, ju mer glas och galet utseende desto mer beröm! Glas kyler på vintern och släpper in värme på sommaren. Då värmer man eller kyler med AC! AC drar elström och skulle inte alls behövas, i alla fall inte i klimatzon 1-3 om husen byggdes med ett bra klimatskal! Passivhus premieras inte. Energibesparing är inte på tapeten. Alla vill visa sig med flashigaste looken. Passivhus blir inte dyrare att bygga men billigare att bo i! Hur utbildas arkitekter och byggare?

Ingemar Arvidsson, Glimåkra

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.