GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Banken ger ”Svarte Petter” till våra äldre

Vissa banker har på ett ganska effektivt sätt skyddat sig själva gentemot risken för att bli utsatta för brott. ”Svarte Petter” har sådana banker avhänt sig och istället delat ut till sina kunder.
Äldrebedrägerier • Publicerad fredag 21:00
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Systemet med bank-ID är inte idiotsäkert, eftersom flertalet bedrägerier sker.
Systemet med bank-ID är inte idiotsäkert, eftersom flertalet bedrägerier sker.Foto: Fredrik Persson/TT

På så sätt får kunderna i stället bära riskerna. Som ett exempel kan nämnas bank-ID. Systemet påstås vara ”idiotsäkert”. Men i realiteten stämmer det inte. Det inträffar ju flertalet bedrägerier med förtvivlade brottsoffer som följd.

Inget säkerhetssystem är säkrare än dess svagaste länk. Bank-ID är ju inte enbart något datatekniskt. Det skall ju hanteras av människor och det är där den svagaste länken finns. Den består främst av äldre personer. De tror andra om gott. Dessutom händer det att deras tidigare goda tankeförmåga på grund av ålder har minskats. Vilket kan innebära att de har svårt för att göra snabba korrekta riskbedömningar.

”Att då på ett kort ögonblick bli frånlurade sina kanske sista besparingar kan innebära svåra tragedier.”

Detta utnyttjas av hänsynslösa bedragare. De förmår en av våra sköraste grupper att lämna ut uppgifter samt utföra dataåtgärder, som slutar med att bankkonton töms. Att kalla sådant för ”idiotsäkert” system är för mig felaktigt. Därför att ett säkerhetssystem innefattar en helhet och inte bara något datortekniskt.

När svensk television visar intervjuer med äldre personer, som på grund av bedrägerier fått sina bankkonton tömda gör det ont i mig. Dessa stackars åldringar har oftast under många slitsamma år gjort rätt för sig. Att då på ett kort ögonblick bli frånlurade sina kanske sista besparingar kan innebära svåra tragedier. Det är dags att bankerna tänker om och skapar bättre system än nuvarande bank-ID. Men tänk då på att ett system även skall hanteras av äldre godtrogna människor. Som är värda att under sina sista år få ett bättre liv än att bli tragiska brottsoffer.

Klas-Håkan Petersson, Hässleholm

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.