Annons

Behöver man bara följa de lagar som man gillar?

Så enkelt – man behöver bara rätta sig efter de lagar som man gillar? Jag kan inte tolka Mimmie Björnsdotter Grönkvist (MG) ledartext på något annat sätt.
Papperslösa • Publicerad 3 juni 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alla lagar gäller, man kan inte välja vilka som man ska följa.
Alla lagar gäller, man kan inte välja vilka som man ska följa.Foto: Henrik Montgomery

MG:s ledartext hade nog inte fått mig att reagera. Hon är bara en av många som alltid kan finna ursäkter för kriminalitet. Det är en viktig orsak till att vi har vårt usla rättssystem där förövaren alltid är viktigare än offret.

Men att borgerliga ledarskribenter gått i fällan att ömka människor som befinner sig illegalt i landet. Det är svårt att tänka sig. Kan det vara så illa att man redan kör valtaktik för att locka väljare från vänstersidan?

”Väljer man vård så måste man vara medveten om att när man är tillräckligt frisk så kommer man att gripas och skickas ur landet.”
Annons

Det är klart att sjuka eller skadade ska få vård även om man är här illegalt. Men de måste fatta valet själva. Väljer man vård så måste man vara medveten om att när man är tillräckligt frisk så kommer man att gripas och skickas ur landet.

MG använder ordet ”lurpassa”. Några socialdemokratiska damer från Kristianstad som hade samma åsikt som MG, använde ordet ”angiveri”. Det är lätt att förstå att man vill att läsaren ska associera till Stasi och Gestapo och på så sätt öka sympatierna för lagbrytarna.

De som är här illegalt ställer till många problem. Man stör arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Man belastar rättsväsendet. Man lever på andra människors välgörenhet med mera.

Rolf Tronäss

...

Svar direkt: Tack för hårda synpunkter i sak, men jag håller inte med. Jag är inte ute efter att finna ursäkter för kriminalitet. Jag ägnar mig inte heller åt valtaktik eller att locka vänsterröster, då jag inte företräder något särskilt parti.

Vad jag vänder mig emot är den etiska stress som riskerar att uppstå i yrkesgrupper inom det offentliga om de inte ska kunna fokusera på sitt uppdrag att läka eller lära, utan istället anmäla sina patienter och elever. Det är ett stort ansvar att lägga på helt fel axlar. Att spåra papperslösa och verkställa utvisningsbeslut är ett uppdrag för helt andra yrkesgrupper, och stärks inte av att det smetas ut på fler.

För övrigt har jag svårt för ordet förövare – som för tankarna till våldtäktsmän och mördare – för att beskriva papperslösa, även om de saknar laglig rätt att befinna sig i landet. Skuggsamhället är inte problemfritt, tvärtom behöver det stävjas, men det görs inte genom att demonisera utsatta människor. Människor som ofta är offer i hemland, är värt att komma ihåg.

Mimmie Björnsdotter Grönkvist, ledarskribent

Annons
Annons
Annons
Annons