GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bland ålatjuvar och clowner

Man behöver inte vara socialdemokrat för att tycka högerregeringen är misslyckad. Eller stundtals farsartad.
Politik • Publicerad 24 januari 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
PM Nilsson – blekingsk ålatjuv.
PM Nilsson – blekingsk ålatjuv.Foto: Anders Wiklund/TT

Är det någon som kan hålla reda på alla löften, datum och utfästelser kring elstödet? Energi- och näringsminister Ebba Busch lägger huvudet på sned och säger att vi ska ha en lugn och saklig diskussion utan angrepp! Alltså Ebba Busch, månader efter falukorvar och trosvissa löften om omedelbara sänkningar av priset på el och drivmedel. Det är väl förståeligt att socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson skrattar.

Andra gråter. Inte minst i Missionshusen när regeringen ger sig på flyktingar, bistånd och klimatmål.

”Ja, kanske är Nilssons uppdrag att lära regeringen slingra sig. Men det kunde de ju redan.”

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson sägs vara liberal. En gång myntade dåvarande Folkpartiledaren Gunnar Helén uttrycket, att vara liberal är att vara kluven. Det var närmast profetiskt riktat till dagens liberaler som tagits i tjänst av Sverigedemokraternas slottsavtal, för att få åka statsrådsbil. Efter valrörelsens korvätande och grillning har arbetsmarknadsministern nu praktiserat som pizzabagare. Kanske inte framtidsbranschen, när vårt land ropar efter utbildad arbetskraft inom vård, omsorg, transporter och industri. Samtidigt som resurser till arbetsmarknadspolitik och nödvändig utbildning skärs ned.

Statsminister Ulf Kristersson vill vara på en annan egen nivå. Som Carl Bildt kanske, han talade om sin nya regering 1991 ”som upphöjande av politik till skapande statskonst”. Som bekant slutade det inte mot nya höjder utan kraschlandning. Statsministern har städslat den tidigare liberale redaktören PM Nilsson som statssekreterare, han uppges ska ”tänka långsiktigt”. En gång skrev han tuffa artiklar mot främlingsfientlighet. Men det upphörde som politisk redaktör på Dagens Industri där han omvandlade sig själv till dörröppnare för Sverigedemokraterna in i näringslivets och den anständiga högerns famn. Nu har Nilsson ertappats som blekingsk ålatjuv.

Ja, kanske är Nilssons uppdrag att lära regeringen slingra sig. Men det kunde de ju redan.

Peter Persson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.