Annons

Bränder ger mer hälsosamma skogar

Signaturen Olle Nilsson skriver (30/6) att skogsbränder orsakar för stor skada för att utföras, och att de endast bör utföras i Holmens egna skogar.
Skogsbränning • Publicerad 8 juli 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hundra arter i de svenska skogarna är beroende av brand för att kunna överleva, konstateras i insändaren.
Hundra arter i de svenska skogarna är beroende av brand för att kunna överleva, konstateras i insändaren.Foto: Privat

Förr förekom bränder mer frekvent i våra svenska skogar och därför är omkring 100 arter direkt beroende av brand för att kunna överleva. För att hjälpa de störningsanpassade arterna, till exempel mosippa och raggbock, att överleva måste det brinna i naturen då och då.

Det är av största vikt för Holmen att genomföra naturvärdesbränningar på den egna skogen så kontrollerat som möjligt. Det upprättas alltid en detaljerad bränningsplan som tydligt beskriver målen för biologisk mångfald och olika säkerhetsaspekter för området som ska brännas. Planen skickas både till berörd länsstyrelse och räddningstjänst. Holmen väljer sedan med omsorg tillfället för bränningen så att luftfuktighet, vind och vindriktning är optimal.

Annons

Visst är det så som Olle Nilsson beskriver att naturvårdsbränning inte påverkar alla arter på platsen positivt, men nyttan för de ovanliga arterna motiverar ändå åtgärden. Det är viktigt för oss på Holmen att utföra kontrollerade naturvärdesbränningar för att bidra till att öka den biologiska mångfalden.

Helene Andersson

Naturvårdsspecialist på Holmen Skog

”Förr förekom bränder mer frekvent i våra svenska skogar och därför är omkring 100 arter direkt beroende av brand för att kunna överleva.”
Annons
Annons
Annons
Annons