GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bristen på pellets kommer att förvärra elkrisen ytterligare

Mikael Hallberg skrev i Kb/NSk den 27/9 om den dramatiska prisökningen på bränslepellets.
Uppvärmning • Publicerad 29 september 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Brist på råvara och osolidarisk hamstring är två faktorer som insändarskribenten lyfter fram.
Brist på råvara och osolidarisk hamstring är två faktorer som insändarskribenten lyfter fram.Foto: Helena Wennström

Sedan i mars har priset mer än fördubblats. Det är besvärligt, men inte alls lika besvärligt som den akuta bristen på bränslepellets i Skåne.

Byggmax har 15, Jem & Fix har 9 och Hornbach har 3 varuhus i Skåne. Dessa har varit stabila leverantörer av pellets. Nu har ingen av dem pellets i lager, och det finns ingen prognos för när situationen kommer att förbättras.

Vi som värmer våra bostäder med pellets har få, eller inga andra alternativ, utom att använda el. Det är både fruktansvärt dyrt och klimatovänligt, med tanke på att den extra el vi blir tvingade att förbruka sannolikt kommer från det oljeeldade Karlshamnsverket.

”En slutsats är att politikerna har stirrat sig blinda på problemen med elförsörjning, och inte fattat att brist på pellets kommer att ytterligare förvärra elbristen.”

Det har framförts ett antal olika skäl till bristen på pellets. Bland annat talar man om brist på råvara, eftersom spill från sågverken har minskat på grund av minskad efterfrågan på sågade trävaror. Minskad import av träråvara, på grund av sanktioner mot Ryssland och Belarus har också framförts. Osolidarisk hamstring har pågått. Vad som inte har diskuterats är huruvida pelletsproducenterna exporterar pellets till bra priser, i stället för att se till att vi som har varit trogna kunder i många år har en tryggad värmeförsörjning. Om så vore lär vi inte få reda på det.

Jag har skrivit till Moderaternas energipolitiske talesperson, och inte fått något svar på vad de tänker göra. Faktisk inget svar alls, trots påminnelse. Det samma gäller Miljöpartiet. Endast Centerpartiet har svarat, och visat att man känner till problemet. Deras lösning är att man säger sig vilja se över råvaruförsörjningen.

En slutsats är att politikerna har stirrat sig blinda på problemen med elförsörjning, och inte fattat att brist på pellets kommer att ytterligare förvärra elbristen.

Eskil T Nilsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.