GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Brottslingar ska inte få stanna kvar i Sverige

Om det första man gör i ett nytt land är inbrott, ja då tror i vart fall jag att risken för fortsatt brottslighet är betydande. De styrande i landet måste omgående se över lagstiftningen gällande utvisningar.
Lagstiftning • Publicerad 7 december 2021
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Varför ska skattebetalarna tvingas betala för personer som gör inbrott?”
”Varför ska skattebetalarna tvingas betala för personer som gör inbrott?”Foto: Jessica Gow/TT

I lördagens Kristianstadsblad kan vi återigen läsa en artikel som handlar om tre män i 30-årsåldern som gjort inbrott i en villa i Fjälkinge och där stulit pengar och smycken till ett värde av 75-100 000 kronor.

Vi kan också, för vilken gång i ordningen vet jag inte, se att domstolen dömt till det lägsta straff som går att utdöma för denna typ av brott, samt motsatt sig åklagarens önskan om utvisning av de två av männen med utländsk härkomst. Min fråga blir därför hur länge och hur många gånger ytterligare vi ska tvingas betala skattemedel för dessa individer?

Var ligger felet? Är det lagstiftningen som inte hänger med i dagens samhällsutveckling eller är det domstolarna som är så otroligt naiva i sin bedömning?

I artikeln kan man läsa att männen nyligen kommit till Sverige men tingsrätten antog “att männen inte var benägna att fortsätta sin brottsliga bana!” och därför inte höll med om åklagarens önskan om utvisning.

Det är nog många fler än jag som tror precis tvärtom. Om det första man gör när man kommer till ett nytt land, är att göra inbrott, ja då tror i vart fall jag att risken för fortsatt brottslighet är betydande. Jag tror inte heller att dessa inbrottstjuvar har för avsikt att efter avtjänat straff, skaffa sig en utbildning, börja arbeta och betala skatt till vår välfärd. Om man tror på detta är man som domstol mer är lovligt blåögd!

Varför ska skattebetalarna tvingas betala för dessa individer, som kostar oss så mycket i såväl pengar som personliga lidanden? Det är polisen som måste avsätta betydande resurser, det är hela rättsväsendet som slukar pengar, det är sjukvården som inte sällan måste behandla dessa individer, det är kriminalvården som kostar ofantligt med pengar, det är försäkringsbranschen som berörs och deras premier, som drabbar oss alla.

Till sist, och som är det allra allvarligaste, är det personliga lidandet för de personer som drabbas av dessa brottslingar. Vi läser dagligen om människor som snart inte vågar sig ut i samhället och som knappt vågar öppna när det ringer på dörren.

Därför anser jag, och säkert många med mig, att det måste bli ett slut på daltandet med brottslingarna, som Sverige under så lång tid, sysslat med.

”Varför ska skattebetalarna tvingas betala för dessa individer, som kostar oss så mycket i såväl pengar som personliga lidanden?”

Begår man brott i vårt land och inte är svensk medborgare, är det utvisning som gäller, punkt slut. Utvisning direkt med avtjänande av straffet i sitt hemland och med förbud att återvända hit. Sverige och UD arbetar ju väldigt hårt för att ta hem svenskar som begår brott utomlands så då borde det arbetas lika hårt för att inte ta hand om utländska brottslingar här.

Vi tar ju hem såväl IS-sympatisörer som knarkhandlare och ska vi då även ha andra länders brottslingar här blir det som om landet Sverige blir världens slasktratt!

Så en uppmaning till de styrande i Sverige: se över lagstiftningen snarast om den inte medger utvisning av det klientel som tyckte sig kunna göra inbrott i en villa i Fjälkinge och var inte så förbenat naiva i sättet att bekämpa brottsligheten.

Tänk på att det är allas våra skattepengar som används men som skulle kunna användas på ett mycket bättre sätt.

Personligen är jag så trött på detta nu och jag är säker på att det finns många som, precis som jag, är heligt förbannade!

Det eller de partier i den svenska riksdagen som tar itu med detta ska i alla fall få min röst i valet september 2022.

Tack för ordet

Johnny Hansson, pensionär

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.