Annons

Centern behöver hitta ett vinnande spår

Det är tragiskt att ett nationalistiskt och faktaresistent missnöjesparti som Sverigedemokraterna nu är störst i min hemkommun Hässleholm.
Politik • Publicerad 29 oktober 2022 • Uppdaterad 31 oktober 2022
Detta är en insändare i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartiet i Hässleholm tog inte tydligt avstånd från projektet med höghastighetsbanan, tycker skribenten.
Centerpartiet i Hässleholm tog inte tydligt avstånd från projektet med höghastighetsbanan, tycker skribenten.Foto: Ramböll

En politisk kraft som nonchalerar klimatförändringarna, som svartmålar invandringen och som ställer grupper i samhället emot varandra. Sedan tror jag inte att var tredje Hässleholmare i hjärtat är Sverigedemokrat, men bevisligen så har många röstat på partiet. Glädjande är att 70 procent av kommunens väljare, en bred majoritet, trots allt inte har röstat på ett socialkonservativt bakåtsträvande parti.

Nu lite tankar om Centerpartiet som fick 6 procent av rösterna i lokalvalet. Hässleholms kommun har fantastiska möjligheter för socialliberal centerpolitik med företagsamhet, decentralisering av offentliga verksamheter och landsbygdsutveckling i fokus. Men min uppfattning är att partiet lokalt haft för låg profil inför valet och dessutom hamnat snett eller varit osynliga i viktiga frågor för kommuninvånarna.

”Det behövs ett livskraftigt grönt, progressivt och humanistiskt Centerparti i Hässleholm.”
Annons

Jag tänker först och främst på vald position med höghastighetsbanan där man inte tydligt tog avstånd från projektet och samtidigt hamnade på kollisionskurs med både LRF (i Skåne) och många väljare. Sedan har partiet inte tillräckligt tydligt tagit strid för byskolor eller fungerande skolskjuts i kommunen. Partiet hade lokalt också behövt synas i samhällsdebatten kopplat till de oroligheter som pågått i centrala Hässleholm. Varför ska andra partier äga frågan kring trygghet och säkerhet? Centern behöver lyssna av åsikter på gräsrotsnivå och därefter lyfta fram konstruktiva lösningar utifrån ett hållbart systemperspektiv. Lösningar där både hjärta och hjärna får samverka – en socialliberal politik.

Centerpartiet behövs som lokal politisk kraft i bland annat miljö- och klimatfrågor men behöver i mina ögon återigen bli relevanta, synliga och hela tiden verka för Hässleholmarnas bästa. Sedan är reptricket att inte fastna i Sverigedemokraternas populistiska argumentation där samhällsutmaningarna alltid relateras till migrationen. Utan ta ett ledarskap där politiken hänger ihop och skapa förutsättningar för att leva, bo och driva företag i hela kommunen.

Det lyftes i en artikel i Norra Skåne att det svaga resultatet för Centerpartiet i Hässleholm speglade det nationella resultatet. Då vill jag förslå att i stället titta på grannkommunen Osby där samma parti fick 25 procent i kommunvalet. Det här väljarstödet är möjligt i hela Göingebygden.

Det är nu dags att Centern i Hässleholm hittar ett nytt spår, attraherar nya medlemmar och driver en stark opposition mot det nya SD-ledda konservativa högerstyret. Det behövs ett livskraftigt grönt, progressivt och humanistiskt Centerparti i Hässleholm – som verkar för både stad och landsbygd.

Staffan Fredlund

Annons
Annons
Annons
Annons