Annons

Christian IV slår både Carl XVI Gustaf och Magnus Eriksson – i Skåne

Kristianstads grundare var kung i 60 år. Det är längre än någon annan kung som regerat över oss skåningar, inberäknat Carl XVI Gustaf och Magnus Eriksson.
Regeringstid • Publicerad 5 juni 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Christian IV, som staty vid stora torg i Kristianstad. En av de tio städer han grundlade under sin regeringstid.
Christian IV, som staty vid stora torg i Kristianstad. En av de tio städer han grundlade under sin regeringstid.Foto: Tom Wall

Per Andersson påpekar (31/5) att Carl XVI Gustaf med sina 50 år på tronen inte är Sveriges genom tidernas längst regerande monark, utan det är medeltidskungen Magnus Eriksson – en period kung också över Skåne – med sina drygt 55 år.

Men den som varit kung klart längst över oss i Kristianstadsbygden och övriga Skåne är Christian IV med sina 60 år. (Hans grundande av Kristianstad redogjorde jag för på denna sida 24/5). Men vem var han?

Annons

Christian IV såg ut och betedde sig som en kung skulle göra på den tiden: stor, stark, törstig och vital. Han ägde stor aptit på livets goda, drack dagligen och fick 23 barn tillsammans med fem olika kvinnor.

Hans enastående fysik gjorde att han kunde rida längre och snabbare än de flesta. På slagfältet var han helt orädd och utsatte sig ständigt för livsfarliga situationer. Han besatt en närmast omänsklig arbetsförmåga, ständigt på resor – ett resultat av ett maniskt tvång att med egna ögon vilja kontrollera allt i sitt rike. Under sin livstid skrev han ofattbara 30 000 brev (drygt 3 000 finns bevarade).

Christian IV trodde fullt ut på trolldom, var övertygad om att häxor och smådjävlar ställde till det för honom, både i privatlivet och på slagfälten. Vid ett tillfälle godtog han en förklaring att smådjävlar klamrat sig fast vid kölarna och styrt krigsfartygen på villovägar. Vid ett annat tillfälle att det funnits 305 häxor i den svenska hären som förtrollat danskarna så att de förlorade kriget.

”I dag betraktas Christian IV som Nordens störste byggherre genom tiderna och har fått en egen byggstil döpt efter sig.”

Traditionen tillskriver Christian IV en överdådig alkoholkonsumtion. En kung som kunde dricka andra under bordet ansågs nämligen på den tiden vara en stark och duglig kung. Men inget tyder på att han var mycket mer måttlös än många andra regenter. Inte heller myten om att Christian IV led brist på utbildning håller vid en granskning. Redan som barn gavs han en gedigen enskild undervisning, som sexåring kunde han skriva på latin och behärskade dessutom det tyska språket felfritt i tal och skrift.

I vuxen ålder imponerade han med ypperliga kunskaper inom mekanik, skeppsbygge, navigation och arkitektur. Han grundlade tio nya städer och genomförde omfattande planändringar i ett 20-tal andra. I dag betraktas Christian IV som Nordens störste byggherre genom tiderna och har fått en egen byggstil döpt efter sig.

Men hans regeringstid var inte lyckosam. Kung Christian hade övertagit ett rike i bästa skick med goda finanser tack vare långvarig fred. När han avled 1648 var det med bitterhet och nedbruten hälsa. Christian IV efterlämnade ett fattigt rike som lidit förödande nederlag i flera krig och tvingats avstå stora delar av sitt land till ärkefienden Sverige.

Trots det har han som varit kung över oss längst av alla förblivit en av de populäraste kungarna i Danmark. Och i Kristianstadsbygden!

Kenth Olsson, lokalhistoriker

Annons
Annons
Annons
Annons