Annons

Civilkurage kväste kravallerna på 1930-talet

Svenskt trettiotal försökte arbeta i allians med demokratisk socialliberal politik. Ändå var det bara 20 år mellan första och andra världskriget.
1930-talets Kristianstad • Publicerad 11 juli 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten berättar om våldsamheter i Kristianstad på 1930-talet. Bilden visar nutida upplopp med bildbränder på Ramels väg på Rosengård i Malmö förra året.
Skribenten berättar om våldsamheter i Kristianstad på 1930-talet. Bilden visar nutida upplopp med bildbränder på Ramels väg på Rosengård i Malmö förra året.Foto: Johan Nilsson/TT

Parlamentarism för kommunstyre gav infart från allmän rösträtt. Det skulle minska klasskillnader och ge alla likhet inför lagen. Dessutom bättre skola för alla, stöd till arbetslösa och jordbruk. Mitt i reformarbetet hände något i vår egen stad. Det var en kylig höstkväll 1937. Kristianstadsbladet refererade under stora rubriker revolutionsungar i Kristianstad, stillsamma flanörer stannade upp.

Pojkflockar barhuvade med blå skjortor och officerskoppel, shorts och bara knän rände runt i femgradig kyla. De ville sälja Stormfacklan med röd text för 15 öre. De hade kommit med bussar från olika städer Det var nordisk ungdom från Lindholms plantskola. I sin enfald trodde de sig att i akt och mening ändra stadens idealism, de kom sex, åtta och tio i bredd som är en vanlig syn här i staden även i vardagslag.

Annons

Men de väckte förtretlig uppmärksamhet med sinnessvag utstyrsel och vrål. Vidare skrev Kristianstadsbladet: Vid ölhallen Norden blev den första sammanstötningen. En polis kom i sikte av en sån där kringfjantande barnsamling. Då tog de skyndsamt till flykten, det uppstod folksamling. En murarlärling från Lund åkte in på poliskontoret staden fick uppleva animerade gräl på olika ställen.

Ett rent upplopp hotade på Lilla torg.Tre poliser ryckte ut. Det var folksamling på 1 000 personer. Vid pensionatet Gillet hade revolutionärerna tagit in. Ett 20-tal av ynglingarna var fastkilade i porten. Gårdskarlen hade stängt den. Skällsorden haglade, det var en rätt skön soppa.

Ynglingarna hade känt sig hårt trängda säger polisrapporten. Polisen lyckades skingra folket och allmänt lugn rådde i staden strax före klockan tio. Denna 1930-talsnyhet klippt ur Kristianstadsbladet visar tecken på civilkurage. Samverkan och lojalitet, respekt för varandra och för rättssamhället. Något att tänka på när mörka moln skymmer solen.

Bengt Svensson

”Samverkan och lojalitet, respekt för varandra och för rättssamhället. Något att tänka på när mörka moln skymmer solen.”
Annons
Annons
Annons
Annons