Annons

De rika fortsätter att dra ifrån

Samma dag som Kristianstadsbladet skriver om hur Loke, 4 år, har väntat i 18 månader på hjälp av talpedagog, är rubriken på ledarsidan att “ökande inkomstskillnader är inget större problem”.
Fördelning • Publicerad 9 mars 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt.
Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt.Foto: Anders Wiklund/TT

Skribenten Naod Habtemichael påstår att den tiondelen rikaste “i många fall bestått av vanliga löntagare” … “av snickare, sjuksköterskor och ingenjörer” som gjort klipp på sina bostadsförsäljningar. Ganska långt från sanningen.

Under coronan, när personalen på CSK och i omsorgen gick på knäna, fick Sverige 300 fler miljardärer. Dessa, nu 542 miljardärer, äger lika mycket som 80 procent av svenska folket och har fördubblat sin andel av Sveriges tillgångar.

Annons

Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen är högre än i USA, och Sverige har fler dollarmiljardärer än Japan och Brasilien. Sverige är ett land där skatten på arbete tillhör jordens högsta, men där tillgångar beskattas betydligt lägre än i många andra länder.

Har detta gynnande av ett fåtal medfört ett bättre Sverige? Har dessa 542 personer skapat fler jobb? En bättre sjukvård? En bättre omsorg?

”Det finns alltså alla möjligheter för de folkvalda att uppfylla sina vallöften om en bättre sjukvård, skola och omsorg. Sänkta el och bränslepriser.”

I en tid när vi drabbas av höga elräkningar och bränslepriser och stigande räntor på våra lån och minskar våra inköp, går småföretag i konkurs. Staten har samtidigt ett överskott på 164 miljarder, 16 000 kr på varje svensk.

Det finns alltså alla möjligheter för de folkvalda att uppfylla sina vallöften om en bättre sjukvård, skola och omsorg. Sänkta el och bränslepriser. Sverige har råd med det mesta, som Andreas Cervenka skriver.

Den politik som ledarskribenten försvarar, att överföra pengar till de superrika och att stat och kommuner ska spara, leder Sverige i en spiral neråt. Då drabbas även miljardärerna. När vi drar ner på inköpen på Biltema, så försvinner ägaren Sten-Åke Lindholm från miljardärslistan. Minskade inkomster för oss medför även färre prenumeranter för Kristianstadsbladet. Då har kanske inte heller Naod Habtemichael nåt jobb.

Den andra vägens politik är att påbörja bygget av Folkhemmet 2.0. Med hjälp av de 542 miljardärernas pengar. Med hjälp av statens och regionernas överskott. För att skapa ett Sverige för alla. Där de sjukhusanställda får hjälp av fler kollegor. Där omsorgspersonalen har tid att hjälpa. Där barn, som Loke, får hjälp i tid.

Ulf Johansson, Yngsjö

Annons
Annons
Annons
Annons