GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De små barnen ska inte betala priset

Lagen om 15 timmars förskola kom till för barnen och ska vara för barnen. Centerpartiet ställer sig aldrig bakom ett förslag som i praktiken är en personalneddragningar och en överinskrivningar.
Centerpartiet • Publicerad 7 december 2021
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi vet genom forskning att barnets första tid i sociala sammanhang är viktig för att bygga en god grundtrygghet med goda värderingar.”
”Vi vet genom forskning att barnets första tid i sociala sammanhang är viktig för att bygga en god grundtrygghet med goda värderingar.”Foto: Håkon Mosvold

Barn och utbildningsnämnden ska i december ta ställning till ett förslag om sänkt resurstilldelning till all förskoleverksamhet i Hässleholms kommun, kommunala såväl som friförskolor.

Ledamöterna ska ta ställning till tjänstemannaförslaget att dra ner på resurstilldelning för 15-timmars barnen i förskolan. De barn det gäller, är de barn som enligt lag är berättigade till 15 timmars förskola per vecka, det kan vara där föräldrarna är arbetssökande, barnen har behov av social utveckling/stimulans, samt paragrafplaceringar för barn med speciella behov.

”En konsekvens av denna överinskrivning kan bli att när föräldern erbjuds arbete eller studier finns troligen ingen plats på barnets förskola.”

Centerpartiet ställer sig aldrig bakom ett förslag som i praktiken är en personalneddragning och en överinskrivning av barn.

En konsekvens av denna överinskrivning kan bli att när föräldern erbjuds arbete eller studier finns troligen ingen plats på barnets förskola. Sannolikheten är då stor att barnet får påbörja en ny inskolning, på en ny förskola, med ny förskolepersonal!

Lagen om 15 timmars förskola kom till för barnen och ska vara för barnen!

Centerpartiets uppfattning är att förslaget diskvalificerar förskolepersonal och rektorers kunskap om barns utveckling och anknytningsprocessen då det oftast handlar om små barn! Vi vet genom forskning att barnets första tid i sociala sammanhang är viktig för att bygga en god grundtrygghet med goda värderingar

Centerpartiet kan inte acceptera besparingar som ger försämrade förutsättningar, sämre likvärdighet, eller kraftigt försvårar för barnen med speciella behov.

Nej, rimligare vore det att spara på exempelvis den gigantiska printer-park och på de stora mängder utskrifter som utgör enorma kostnader varje år i barn- och utbildningsförvaltningen. Digitalisering och effektivisering skulle spara mer pengar än förslaget om den nya resurstilldelningsmodellen samt erbjuda bättre och effektivare arbetssätt för anställda och elever.

Centerpartiet kommer aldrig att gå med på att barnen ska betala för oviljan till digital utveckling!

Kristoffer Manno (C), ledamot i barn- och utbildningsnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.