De viktiga folkbiblioteken

Debatt Just nu gör du något som de flesta i världen inte kan: du läser en insändare skriven på svenska.
Debatt • Publicerad 23 april 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Folkbiblioteken fyller en viktig funktion. Foto: TT
Folkbiblioteken fyller en viktig funktion. Foto: TT

Just nu gör du något som de flesta i världen inte kan: du läser en insändare skriven på svenska. Det är ett språk som talas och skrivs av en liten del av världens befolkning. Lägg därtill att 800 miljoner människor över 15 år, är analfabeter.

Även i Sverige finns det människor som inte i tillräckligt hög grad kan läsa och skriva svenska och som varken kan – eller skulle få för sig tanken att – läsa ett debattinlägg i en svensk morgontidning.

I dag på Världsbokdagen den 23 april vill vi lyfta hur viktigt språket är. För samhället, för integrationen och för demokratin. Vi vill särskilt betona folkbibliotekens viktiga roll och nödvändigheten av att dessa är tillgängliga för alla, avsett var man bor, vad man har för bakgrund och om man har någon funktionsnedsättning. Folkbiblioteken är en viktig mötesplats.

Folkbiblioteken – och folkbildningen – är en avgörande faktor för om vi ska lyckas med integrationen.

Men det handlar inte bara om nya svenskar. På en konkret och praktisk nivå hjälper det lokala folkbiblioteket och dess bibliotekarier demokratin.

Låt oss ta tre exempel varför vi tycker att folkbiblioteken är viktiga: vi går mot ett samhälle som blir allt mer digitaliserat. Hur avancerade våra vård- och informationssystem än blir, gör de inte nytta om inte alla kan använda dem. Det är visserligen bra att banker håller kurser i hur man använder deras tjänster på nätet. Men det demokratiska uppdraget att öka kunskapen om informationsteknik är lagstadgat och ligger hos folkbiblioteken. Då måste biblioteken få resurser som svarar mot den ökande digitaliseringen.

Världen blir allt mer komplex och fylld av val. För drygt ett halvår sedan röstade de flesta av oss till kommunen, regionen och riksdagen. Om lite mer än en månad är det val till Europaparlamentet. Det kräver kunskap och förståelse om vi ska kunna fatta genomtänkta beslut. Idag väljer vi allt från pensionsfonder till elbolag. För många handlar det om att kunna sålla och hitta rätt information. Här fyller folkbiblioteken en viktig roll.

Vi går mot ett allt mer polariserat Sverige. Det gäller bland annat det politiska klimatet, som har gått så långt att Säpo känt sig tvingad att påtala att alla har ett ansvar för att inte ”höja tonläget” i samhällsdebatten.

För oss är detta just det som folkbiblioteken handlar om. Att bredda kunskapen och öka förståelsen. Att låta människor mötas, göra röster hörda, berättelser synliggjorda och ständigt skriva vår nutid vidare. Väl värt att tänka på, en Världsbokdag som denna.

Ulrika Axelsson (C) Gruppledare Sjöbo samt ledamot i Kulturnämnden, Region Skåne Per Lodenius (C) Riksdagsledamot, Kulturp
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.