GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Demokratins begravning har troligtvis bara startat

Historien upprepas. Pandemin och populismens segertåg bränner likt den invasiva björnlokan i Europa, Sverige och Hässleholm!
Demokrati • Publicerad 1 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Giorgia Meloni, partiledare för högernationalistiska Italiens bröder, under ett av de sista valmötena inför den gångna söndagens val. Hon förväntas nu kunna bilda en högerregering och bli landets första kvinnliga premiärminister.
Giorgia Meloni, partiledare för högernationalistiska Italiens bröder, under ett av de sista valmötena inför den gångna söndagens val. Hon förväntas nu kunna bilda en högerregering och bli landets första kvinnliga premiärminister.Foto: Alessandro Garofalo

Människor vaccinerar sig mot covid-19. Somliga har tagit fem doser. Cirka 100 år efter spanska sjukans löpeld i Europa följdes den av populismens partipolitiska frammarsch som ur ett kronologiskt syfte ganska identiskt inföll efter farsoten på 1920-talet. Vaccin mot populismen fanns inte då och finns inte idag. Förhoppningen av att den upplysta människans minnes existens skulle agera vaccin är passé. Krafter likt törnen i köttet mot medmänskligheten visar satan sitt tryne i en annalkande nyrecenserad version av 1920- och 1930-talets historia.

Vi får aldrig glömma hatet som uppviglades av extremister och som stöddes av passiva medlöpare. Nu tar politiker som Giorgia Meloni med bakgrund i fascismens högborg över presidentposten i Italien. Fransyskan Le Pen jublar i Frankrike. Sverige nämns i hennes lovsång som prisar vårt land tillsammans med Ungern och Polen. De två sistnämnda hotas ständigt av vite från EU för att de inte följer principen för de mänskliga rättigheterna. Le Pen ser hur Europa röstat fram olika extremister och Putin-vänner. För endast några månader sedan var SD en i den närmaste putinska bekantskapskretsen. Jag tror (än idag) på demokratin och finner mig i SD:s valframgång men det knyter sig i magen när man öppet begraver kvinnors aborträttigheter och HBTQ-personers och minoriteters rättigheter.

”En eloge till de tre riksdagsledamöterna som obstruerade mot Julia Kronlinds kandidatur till andre vice talman.”

Precis som Hitler utsågs till kansler med stöd av konservativa grupper ser vi hur SD breder ut sina vingar likt örnen i det politiska finrummet. Jag är tämligen säker på att M, KD och L inte inser vilken kraft de satt i gång och hur den likt en snöboll kommer att växa i en nedförsbacke som kommer bli lång innan bollen av egen kraft exploderar.

En eloge till de tre riksdagsledamöterna som obstruerade mot Julia Kronlinds kandidatur till andre vice talman. Demokratins begravning har troligen bara startat och prästens första spadtag av jord har slängts på demokratins nedsänkta kista.

Rör det här oss i Hässleholm? Ja, det gör det om än i liten skala. När frågan huruvida Prideflaggan får hissas eller inte eller hur mycket man satsar på modersmål så finns även här törnen i köttet i vår gemenskap. Någon flagga hissas inte. Neddragningar i modersmålsundervisningen är att vänta och bibliotekens inköp kommer kraftigt att begränsa inköp av litteratur på andra språk. Att all forskning visar att elever med goda modersmålskunskaper lyckas i skolarbetet finns det mängder av studier som visar.

Aaron Herzreich

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.