Annons

Den allmänna fördumningen består – oavsett regering

I riksdagen fortsätter det som tidigare med småbråken i lekstugan med KU-anmälningar och de ”alternativa sanningarna” de fortsätter också precis som tidigare. Det verkar kvitta vilka som har makten i Sverige.
Elpris • Publicerad 15 december 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magdalena Andersson och Ulf Kristersson – lika goda kålsupare?
Magdalena Andersson och Ulf Kristersson – lika goda kålsupare?Foto: Christine Olsson/TT

För även om numera väldigt populära (allmänna fördumningen/väldigt kort minne?) Magdalena Andersson två dagar efter valförlusten ville skylla den nya regeringen för allt elände som sossarna och miljöpartisterna hade ställt till med, så är det inte så. För sanningen är att Socialdemokraterna, med hjälp av drömmarna i Miljöpartiet, bland mycket annat har slagit ett av världens kanske bästa elsystem i spillror genom rena rama idiotbeslut! För genom att både fördyra (dåvarande finansminister Magdalena Andersson höjde effektskatten på kärnkraft med 17 procent!) och försvåra för fortsatt drift med kärnkraftverken så gjorde man det dessutom utan att det fanns färdiga alternativ eller reservkraft! Både Vattenfall och Eon anförde i media effektskatten som ett av skälen till ökad olönsamhet och grund för beslut om att i förtid avveckla reaktorer. Ljög dom?

Just nu så håller andra beslutade fördyrningar på att träda i kraft och då med nya effektskatter och högre nätavgifter och ingen verkar reagera! Allmänna fördumningen? Eller måste saker och ting först inträffa innan folk ska fatta?

”Då steg blodtrycket kan jag säga och hade han jobbat för mig när jag var chef så skulle han fått söka nytt jobb dagen efter!”
Annons

En sak som de facto har inträffat är nuvarande regeringens brutna vallöfte om högkostnadsskydd för de höga energipriserna som ”alternativa sanningssägare” som statsministern Kristersson och finansminister Svantesson (ta ansvar, jojo!) samt inte minst Jimmie Bensinpump drog till med innan valet. Inget nytt i sig, men nu har även energiminister Ebba Busch (KD) övergett de kristna värderingarna och tycker att man fullföljer vallöftena! Detta genom en ”annan modell”, sagt i SVT:s Agenda. Att hon dessutom tyckte att Svenska kraftnät hade presenterat en bättre modell det gör mig verkligen bekymrad!

För när deras ekonomichef i tv presenterade den ”bättre modellen” och tyckte att det var okej att företag som inte hade haft dyr el skulle kunna få upp till nästan en halv miljard (!) och sedan försvarade det med att ”de hade ju haft andra utgifter”, då steg blodtrycket kan jag säga och hade han jobbat för mig när jag var chef så skulle han fått söka nytt jobb dagen efter!

Ingen verkar veta exakt vad som kommer att gälla, men ett utlovat högkostnadsskydd i november är utbytt mot en elpriskompensation som i bästa fall betalas ut i februari. Hur menar den verkligen verklighetsfrämmande högadeln i Stockholm att folk ska kunna/våga tro på en framtid och ha råd att leva? För vi har inte någon extra ersättning att kunna använda i motsats till före detta statsråd som Magdas gäng om 23 personer och före detta statsråden Löfvin, Bolund, Stenevi, Löfvén, Baylan, Lind, med flera som har lyft avgångsersättning (detta utöver den redan allt för höga lönen) under 2022! Snacka om att kunna sko sig av det allmänna!

Stefan Tygesson, Osby

Annons
Annons
Annons
Annons