GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Den märkliga tystnaden om slöjan

Ingen har lyckats undgå de senaste dagarnas protester i Iran och kvinnornas kamp för att slippa förtrycket slöjan representerar. Ändå är det skrämmande tyst här hemma i Sverige både från politiker och media. Nästan knäpptyst... Varför är det så?
Förtryck • Publicerad 2 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Annelie Fälth Simonsson.
Annelie Fälth Simonsson.Foto: Mikael Persson

Kanske för att här i Sverige är det närmast tabubelagt att våga lyfta frågan om slöjans vara eller icke vara i ett demokratiskt samhälle.

Risken är stor att man blir kallad rasist och trångsynt när det inte alls handlar om det. Istället för att stå upp för jämlikhet och jämställdhet så vänds blicken bort och låtsas som att slöjan är ett helt vanligt klädesplagg, utan religiös förpliktelse.

”Detta borde aldrig accepteras av ett land som kallar sig feministiskt.”

Om det vore så väl. Jag kan lova att min insändare kommer väcka debatt och svaren jag kommer att få är att här i Sverige får man klä sig som man själv vill. Kvinnorna bär slöjan helt frivilligt, utan att dessa djupt och beskyddande män påpekar att det är haram att visa en hårtuss som kvinna. Men dessa kvinnor som nu med livet som insats både bränner sin hijab samt klipper av sitt hår, vem beskyddar dem? Vem tar deras parti i västvärlden? Är ledare i olika länder så rädda för att stöta sig med islam? Kommer någon att försvara dessa kvinnor som inte bär slöjan frivilligt?

Må så vara att det finns kvinnor som bär slöjan frivilligt, men att små barn ska behöva använda detta plagg för att inte väcka åtrå hos män och bevara sin ”renhet”. Det är bortom all rim och reson i ett demokratiskt västerländskt samhälle där vi arbetar från barnsben med allas lika värde. Sättet hur manliga släktingar, bröder och kusiner till dessa flickor, förväntas ta ansvar för flickornas renhet och heder genom att kontrollera och rapportera om slöjan tas av, talar än mer mot viljan att integreras till ett svenskt jämställt samhälle. Detta borde aldrig accepteras av ett land som kallar sig feministiskt. Bara det är beklämmande.

Jag debatterar gärna ovanstående med er, så länge vi pratar sakligt och med god ton.

Annelie Fälth Simonsson, fortfarande politisk liberal vilde

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.