Annons

Det är energibolagen som inte vill bygga ny kärnkraft

Replik till såväl Andreas Söderlunds debattartikel den 14 januari som till Elisabeth Svantessons och Hans Wallmarks (båda M) den 28 december.
Energiförsörjning • Publicerad 26 januari 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nyårsafton 2019 var början på slutet för en av de fyra reaktorer på Ringhals kärnkraftverk. Året därpå inleddes avvecklingen av ytterligare en reaktor.
Nyårsafton 2019 var början på slutet för en av de fyra reaktorer på Ringhals kärnkraftverk. Året därpå inleddes avvecklingen av ytterligare en reaktor.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Andreas Söderlund jämte sina moderata kolleger på riksplanet borde veta att kärnkraftsverken lagts ner på marknadsmässiga grunder av kärnkraftsföretagen, eller försöker man föra svenska folket bakom ljuset?

Jag vill även upplysa skribenterna om att det är tillåtet att bygga ny kärnkraft i Sverige men energibolagen vill inte. Förmodligen för att det är för dyrt och olönsamt och skulle även innebära höga priser året om för de svenska hushållen.

Annons

Nuvarande energiminister i Regeringen Andersson förklarade nyligen att det finns tre platser i Sverige avsedda för kärnkraftverk.

”Menar Andréas Söderlund att det är det lilla svenska Miljöpartiet som har så stor makt att det kan påverka priserna i Europa?”

Mikael Odenberg, försvarsminister i Regeringen Reinfeldt och tidigare generaldirektör för Svenska Kraftnät, dömer ut debatten om ny kärnkraft som djupt osaklig och populistisk. Han går så långt som att påstå "ingen normalt funtad människa" vill bygga ut konventionell kärnkraft. Odenberg menar också att det är för dyrt.

Även om vi för närvarade har höga elpriser i Sverige så är de låga jämfört med övriga länder i EU.

Menar Söderlund att det är det lilla svenska Miljöpartiet som har så stor makt att det kan påverka priserna i Europa?

Frankrike som har 56 reaktorer i bruk har betydligt högre elkostnader än Sverige så kärnkraften verkar inte vara frälsningen. Dessutom tar det lång tid att bygga.

Däremot kan man mycket snabbare bygga ut vindkraften och till ett billigare pris till gagn för de svenska hushållen, men där ställer sig moderata kommunalråd på tvären genom det kommunala vetot. Ta ansvar för detta handlande!

Sedan vill jag påminna Söderlund om att det var 2011 under Alliansregeringen som Sverige indelades i fyra elprisområden. Samma år och året innan hade man elpriser som mer än väl kunde mäta sig med dagens!

Samtidigt så kan man ju undra vad den moderatledda regeringen gjorde 2010 då elpriset nådde oanade höjder och man då hade det hittills dyraste elpriset?

Till skillnad från Regeringen Andersson gjorde man ingenting utan elkunderna fick stå sitt kast. Oförmåga hos Regeringen Reinfeldt som inte orkade eller brydde sig om att kompensera elkunderna?

Men detta talas det tyst om hos de moderata företrädarna. Men Moderaterna passar nog bäst i opposition för de är bra på att skälla men är mindre bra på verkstad.

Annons

Irene Ludvigsson

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons