Annons

Det är inte antisemitism att kritisera Israel – ”Vi kräver rättvisa för Gazas barn”

Sofia Nerbrand hade en hel del åsikter om vår demonstration på Stora torg i Kristianstad förra tisdagen. Det är såklart helt okej. Det som är mindre okej är att hon tolkar saker utan att ta reda på fakta.
Israel-Palestina • Publicerad 22 november 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Manifestation för Gaza, på torget i  Ronneby.
Manifestation för Gaza, på torget i Ronneby.Foto: Sandra Fonnisson

Vi är många som anser att saker hon skrev och publicerade i sin artikel inte stämmer. Tack vare yttrandefriheten i Sverige tar vi oss därför rätten att förtydliga och ge svar på tal.

Absolut, vi sjöng högt ”Leve Palestina och Krossa Sionismen,” en kraftfull låt från ett svenskt band på 70-talet. Men för er som kanske inte helt förstår skillnaden mellan sionister/Israel och judar, låt mig göra det tydligt. Judendomen, en respekterad religion med över 3000 års historia, har en global närvaro och följare över hela världen. Å andra sidan är sionismen en politisk rörelse från början av 1900-talet, med en vision att judar bör styra världen och se ner på icke-judar.

Annons

Historiskt sett har judar i Mellanöstern levt i harmoni med muslimer, kristna och andra minoriteter i omkring 1350 år. I Europa har judar kämpat mot antisemitism, från pogromer i Kejsardömet Ryssland till nazisternas förföljelse under andra världskriget. Antisemitism är en europeisk term och handling, inte ett arv från Mellanöstern.

Vi som demonstranter fördömer starkt nazisternas folkmord mot judar på 1930-talet, och vi har alltid gjort det. Många av oss har rötter i Palestina och våra föräldrar har berättat hur palestinierna välkomnade judiska flyktingar som flydde nazisternas grymheter. Palestinierna agerade av medmänsklighet och förståelse för att alla, oavsett bakgrund, förtjänar ett tryggt liv.

Idag finns judar med palestinskt, egyptiskt, marockanskt och syriskt ursprung som lever fredligt i sina hemländer. Judendomen representeras inte av sionismen eller Israel.

Att kritisera Israel och motsätta sig sionismen är inte antisemitism. Det handlar om att fördöma orättvisor och kränkningar av mänskliga rättigheter. Låt oss vara tydliga: vi motsätter oss hat och våld, och vi står för dialog och förståelse.

Ni hävdar att Israel lämnade Gaza 2005, men verkligheten är en annan. Gaza har blivit ett stort friluftsfängelse, kontrollerat av Israel på alla nivåer. Civilbefolkningen lider av brist på infrastruktur och rättigheter, och vi måste uppmärksamma detta.

Kristallnatten 1938 var en tragedi som vi aldrig får glömma. Men låt oss också tala om de israeliska massakrerna mot palestinier de senaste 100 åren. Varför talas det inte om det? Vi demonstrerar för att belysa sanningen och för att bryta tystnaden.

Demonstranterna representerar olika bakgrunder, och det ni ser på Stora Torget är inte tribalism utan en gemensam röst för mänsklighet. Vi kräver rättvisa för Gazas barn, som förtjänar samma chans till ett tryggt liv som alla andra barn i världen.

Svenska medier borde lyssna på båda sidor av historien och inte enbart anta det israeliska narrativet. Vi är här för att sprida sanningen och motverka polariseringen. Låt oss alla jobba för en bättre förståelse och en fredligare värld.

Ismail Zrain

Annons
Annons
Annons
Annons