Annons

Det går att sänka priserna i affären

Härmed förkunnar jag den briljanta idén, hur man kan sänka priset på våra matvaror med cirka 8-10 procent.
Handel • Publicerad 12 mars 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur många behöver egentligen handla före klockan 8 på morgonen, eller efter klockan 20 på kvällen?
Hur många behöver egentligen handla före klockan 8 på morgonen, eller efter klockan 20 på kvällen?Foto: Henrik Montgomery / TT

Som ni alla vet så är det tre stora drakar – ICA, Axfoods och Coop – som dominerar marknaden.

Hur ser det ut idag när vi går och handlar? Jo, vissa butiker öppnar redan kl 6 på morgonen och vissa butiker har öppet ända till kl 23!

Annons

Vi måste rannsaka oss själva, för nog har vi väl alla varit och handlat efter kl 20 på kvällen eller ännu senare. Eller de kunder som ”måste” handla kl 7 på morgonen innan de kör till jobbet.

Och hur ser det ut i våra stora butiker efter till exempel kl 20?

Jo, enstaka kunder som kan räknas på ena handen eller möjligtvis båda händerna. Likadant i arla morgonstund, nån enstaka kund som har förvirrat sej in i ”hangarfartyget” ICA eller någon annan storbutik. Totalt meningslöst att hålla öppet för dessa enstaka kunder på morgonen eller sena kvällen.

”Men om alla handlare kom överens, så vore det ingen dum idé.”

Nu får jag säkert mothugg från dessa eftersläntrare som ”måste” handla på dessa tider. Jag kan förstå att vissa kunder ser öppettiderna som extremt generösa. Skulle inte förvåna mej, om en fyra fem år, så har vi dygnet runt öppet på de stora varuhusen.

Fan trot…

Men om vi ska kunna bryta trenden i vårt superstressiga samhälle, så måste vi kanske tänka om, när det gäller öppettiderna till Maxi, Kvantum, Coop, Willys och de andra.

Nu till poängen, för om öppettiderna minskas till exempelvis kl 08:00 till 20:00, då kan handlarna spara in på dels personalkostnader och dels på de tusentals lampor som lyser upp. Och som grädde på moset, dra ner på öppettiderna lördag och söndag, till exempel 09:00 till 17:00. Då sparar man in på helgtillägg till de anställda. Det blir en win win situation för både handlare och anställda.

För sanningen är lika enkel som simpel. Om handlarna ser att hens kostnader minskar för verksamheten med nämnda förslag, så kan priserna sänkas med en 8-10 procent!

Det behöver inte vara så komplicerat, men frågan är om handlarna vill minimera öppettiderna, man kan ju mista kunder.

Men om alla handlare kom överens, så vore det ingen dum idé.

Annons

För många år sedan skrev jag en artikel om att skippa extrapriserna. Enligt uträkningar då hade man kunnat sänka priserna med upp gill 10 procent på alla varor. Men det var då det.

Då hade man inte 15 olika mjölksorter eller 70 olika brödsorter i hyllorna…

Erik Bergström, Stoby

Annons
Annons
Annons
Annons