Det ska vara gott att leva i hela Kristianstads kommun
Det är genom politiska beslut som vi politiker visar om vi menar allvar med det vi säger.
Socialdemokraterna vill behålla och utveckla Huarödsbadet. Redan 2019 hade vi en artikel i Kristianstadsbladet om detta och har på olika sätt försökt få gehör för att renovera Huarödsbadet. Alla andra partier har sagt nej när vi väckt frågan i kommunfullmäktige.
Badet på Furuboda har öppnat efter renovering och där vi socialdemokrater redan från början ville bifalla en ansökan om stöd till det. Vi mötte ett obegripligt motstånd från de styrande borgerliga partierna och SD. Vi föreslog och fick också gehör för ett ökat stöd till föreningarna under pandemin. Det behövdes!
Landsbygdsfonden har fått ökade möjligheter att stödja bra projekt på landsbygden. Socialdemokraterna föreslog i en motion möjligheten att kartlägga ödehus i kommunen. Det finns ett ökande intresse till exempel bland unga att bosätta sig på landsbygden. Motionen bifölls och nu sker en sådan kartläggning. Det här kan bli ett bra bidrag till en levande landsbygd. Medel har avsatts och snart får vi se frukterna av detta. Många intresserade har hört av sig för att delta samtidigt som byalagen också känner sig delaktiga.
I vårt landsbygdspolitiska program tar vi upp en rad frågor som förbättrar förutsättningarna att leva och verka i hela kommunen. Jag vill ta upp några exempel här:
En landsbygdsfråga som berör många är kollektivtrafiken där vi socialdemokrater aktivt driver frågan om att gymnasieungdomar ska erbjudas skolskjuts. Kollektivtrafiken är avgörande för många på landsbygden och måste utökas för att hela kommunen ska leva.
Socialdemokraterna vill se en förstärkt polisnärvaro i hela kommunen. Det är viktigt att polisen är synlig även på landsbygden och då inte bara att köra igenom utan kanske besöka förskolan och skolan för att redan tidigt skapa viktiga relationer för framtiden.
”Socialdemokraterna vill se en förstärkt polisnärvaro i hela kommunen.”
Krinova har en verksamhet för mindre och medelstora företag och vi föreslår en högre basfinansiering för att kunna ge en god service till företag i hela kommunen. Kristianstad ska vara en sund kommun att starta företag i och att flytta till. Kommunen ska vara ett gott stöd i kompetensförsörjningen, genom vuxen- och yrkesutbildning. Högskolans roll för kompetensförsörjning spelar en stor roll så att vi kan rekrytera förskollärare, lärare och sjuksköterskor. Alla som kan arbeta ska arbeta då fungerar välfärden; i skolan, i vården och i omsorgen och då får vi en kommun det är gott att leva i.
Vattenrikets mötesplatser byggs successivt ut, nu också med Vattenriketleden. De ska vara tillgängliga för alla. Små landsbygdsföretag ges ökade möjligheter och bidrar till turism och att hela kommunen blir attraktiv att besöka. Många kommuninvånare semestrar idag gärna i närområdet. Vattenriket med sina många besöksmål bidrar till det.
Föreningarna är ofta navet i byn. Där börjar barnen i fotbollsskola och skolas tidigt, byalagen utvecklar byn och ibland tillsammans med landsbygdsrådet. Det är föreningarna som tar ett stort ansvar i samhället och ska därför få ett stöd av kommunen
Katarina Honoré (S)
vice ordförande Landsbygdsrådet
ledamot kommunstyrelsens arbetsutskott