GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dygnspris på el skulle underlätta för många

Om man har rörligt elpris betalar man ett genomsnittspris för hela månaden och man kan inte påverka priset genom att förbruka när tillgången är god.
Elpris • Publicerad 29 september 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elpris över ett dygn istället för timme för timme skulle göra det lättare att fokusera sina förbrukningar till en dag och vara återhållsam under övriga, tror debattören.
Elpris över ett dygn istället för timme för timme skulle göra det lättare att fokusera sina förbrukningar till en dag och vara återhållsam under övriga, tror debattören.Foto: Ida Marie Odgaard

Hos vissa elleverantörer kan man välja en taxa med timpris, alltså priser som varierar ganska kraftigt över dygnet. Det påstås att det kan bli dyrt om man inte är observant och uppdaterar sig noga hela tiden. Man kan undra om det inte är stressande för användaren i längden? Livet består ju av mer än att kämpa för låga elräkningar.

På nätet kan man se dagens pris, antagligen som ett slags genomsnittspris för hela dagen, och på eftermiddagen även morgondagens elpris. Jag har inte sett någon elleverantör som erbjuder ett helt dygnspris trots att det borde låta sig göras ganska lätt. Eller?

”Detta skulle ju verka för en utjämning och därmed bli en direkt samhällsnytta.”

För det är nog ganska många människor som skulle vara betjänta av att betala ett dygnspris. Till exempel har flertalet pensionärer goda möjligheter att välja dag för större förbrukningar respektive återhållsamhet. Detta skulle ju verka för en utjämning och därmed bli en direkt samhällsnytta.

Birger Glader

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.