Dyrt att vara fattig

Har du inte råd att skaffa en elbil – från 500 000 till över miljonen – så kostar det.
Fossilfritt • Publicerad 16 mars 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den som har råd att köpa elbil kan komma undan billigt när det gäller skatt och körning.
Den som har råd att köpa elbil kan komma undan billigt när det gäller skatt och körning.Foto: Janerik Henriksson/TT

En elbil har en skatt på 360 kr per år. Under flera år delades en bonus på 70 000 kr ut till den som skaffade elbil. Togs bort vid nyår. Drar cirka 1,5-2,5 kWh per mil. Räknat på 2 kr/kWh blir det mellan 3 och 5 kr i bränslekostnad per mil. Med nuvarande elstöd, får du tillbaka 1,18 kr på bilen som kostar 3 kr per mil och 1,97 för den som drar 5 kr per mil.

”Lysande”, sa Sickan.

”Undrar vad som händer, när elbilen efter 16 000 mil eller 8 år förlorar sin garanti på batterierna?”

Köper du en fossilbil, den billigaste på marknaden – Dacia Sandero – så kostar det att vara fattig. Priset på en sådan är 165 000. Du kan köpa 3-5 sådana istället för en elbil. Drar cirka 0,6 bensin per mil. 20 kr för bensinen ger ett milpris på 12 kr. Dessa 12 kronor får du ingen rabatt på av staten. Men du blir belönad för att du är fattig med en skatt på 7 558 de tre första åren du äger bilen. Efter dessa är skatten 976 kr per år. Detta gäller alla så kallade fossilbilar. Men skatten kan man lugnt påstå varierar. Från 500 till bortåt 30 000 per år.

I dagsläget är trots allt den större delen av bilarna fossildrivna. Lite märkligt är det, att vi endast satsar på el för våra kära bilar. Det finns biogas, etanol etcetera. I Frankrike till exempel ger staten bidrag till ombyggnad av äldre bilar till etanol och gas.

Undrar vad som händer, när elbilen efter 16 000 mil eller 8 år förlorar sin garanti på batterierna? Antagligen blir det ett inte så trevligt prisfall på dessa. Såvida inte tekniken räddar oss med nya batterier, som inte kostar 200 000-250 000 kr.

Kay Lönnqvist

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.