Annons

Elbolagens övervinster skapar elände för kunderna

Marknadsaktörernas övervinster är ett elände för gemene man. De signalerar dyrtider och är inflationsdrivande. De hör helt enkelt inte hemma i en fungerande ekonomi.
El i Skåne • Publicerad 24 augusti 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elbolagens enorma övervinster kritiseras i texten.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Ett slående exempel på hur tokigt det kan bli är elmarknaden. Elbolagen gör under vissa perioder stora övervinster. Detta drabbar det enskilda hushållet som tvingas betala överpriser för sin förbrukningsel. Det är också mycket problematiskt för den gröna industrin som är beroende av ett lågt elpris för att våga satsa på grön omställning. .

Men vad är då egentligen en övervinst? Låt oss konstruera ett exempel som i all sin enkelhet förklarar hur det fungerar. Elbolaget Vind producerar el till svenska hushåll och industrier. Landbaserad vindkraft behöver säljas för 40-45 öre per kWh (kilowattimme) för att vara lönsam.Till det kommer en energiskatt på 42.8 öre vilket gör ett utpris på cirka en krona per kWh inklusive moms. Men priset styrs inte av den lokala producenten. Det styrs av marknaden.

Annons

Elmarknaden består i det här fallet av ett sammankopplat nätverk med Norden och delar av Europa. Det gör att konsumenter i Sveriges uppdelade marknad får betala väldigt olika för sin el. Billigare i norr, dyrare i syd. Men vid hög efterfrågan i Europa, som under vissa perioder 2022 och 2023, kunde de svenska elpriserna pressas upp till 4-8 kr/kWh och elbolagen gjorde därigenom en saftig övervinst.

Vad ska man då göra åt detta? Det är ju uppenbart att vi fördelningspolitiskt inte kan ha det såhär! Ojämlikheten breder ut sig och girigheten skördar offer när folk inte har råd att betala.

Debattören Bengt Ekenstierna har konstruerat ett förslag som i korthet innebär att elpriset inom Sverige styrs av den inhemska produktionskostnaden och efterfrågan. Men den el som blir över kan exporteras till ett dyrare pris som styrs av efterfrågan i Europa. Detta kräver att politiken lägger sig i marknaden och reglerar den kraftfullt. Bolagen som producerar el skulle ändå göra vinst så det räcker och aktieägarna får helt enkelt nöja sig med det.

Kjell Dennhag och Jens Rundberg

”Ojämlikheten breder ut sig och girigheten skördar offer när folk inte har råd att betala.”
Annons
Annons
Annons
Annons