Annons

Elbristen ger oss en möjlighet att bli bättre

Elbristen i Kristianstads kommun ger anledning till eftertanke. Ett lokalt politiskt blame-game drog igång trots tydlig information från C4-energi. I åratal har vi debatterat och lyft den billiga och mindre miljöskadliga vindkraften.
Elbristen i Kristianstad • Publicerad 28 augusti 2024 • Uppdaterad 28 augusti 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elbristen kan bli en anledning till att vi börjar leva på ett annat, hållbarare och bättre sätt, resonerar skribenten.
Elbristen kan bli en anledning till att vi börjar leva på ett annat, hållbarare och bättre sätt, resonerar skribenten.Foto: Christian Hylse

Alla vet att kärnkraft är en ohållbar och farlig grej. Samhället har motsatt sig och skjutit upp det nödvändiga avslutet av den fossila eran. I stället för en mjuk övergång, tvingas vi nu in i en hård smäll som denna växande elbrist. Det drabbar de som redan har en svår ekonomisk situation och till exempel inte har råd att installera energieffektiva lösningar.

Vi i den lokala Naturskyddsföreningen har försökt i decennier komma med konstruktiva lösningar - beslutsfattare har inte velat eller vågat. Så låt oss ta ett steg tillbaka och se detta från ovan. Vi har nämligen djupare problem. Vi kan aldrig få nog. Alltid vill vi människor ha mer. Vi har aldrig förr känt den gränsen vi nu är vid.

Annons

Men gränserna har vi sedan länge överskridit. Vi har en levnadsstandard som kräver mer än fyra planeter om alla skulle leva som oss. Det ger en bra anledning att fråga: Är det alls hållbart att öka energiproduktionen? Vad leder det till om inte en önskan efter ännu mer energi? Vi människor behöver få ett wake-up call och det är just vad den lokala elbristen kan bli.

Det är här och nu vi måste börja anpassa oss efter de gränser planeten har. Elbrist? Ja då får vi ransonera. Vi får som samhälle välja vad vi ska prioritera. Det slösas ju med el överallt. Låt elen gå till det viktiga i stället och låt elanvändningen bli rättvis. Höginkomsttagare använder mycket mer energi trots effektivare lösningar. Låginkomsttagare får hög elräkning trots låg förbrukning.

Är det verkligen så vi vill ha det? Tillsammans kan vi gå i beredskap – det är förnuftigt och det är lika bra vi gör det nu, för det kommer bara mer problem i takt med klimatförändringarna och de följder de innebär. Tillsammans kan vi kräva förändring. Alltså, visst är det minst skadliga mer vindkraft, solel och solvärme, lagring av energi på vissa sätt. Det behövs för de mest grundläggande behoven, men vi måste lära oss att avstå och att omfördela rättvist. Vi måste lära oss att anpassa oss. Vi måste lära oss att bli snälla varelser istället för att exploatera sönder jordklotet. Faktiskt kan det vara just denna anpassning som många går och längtar efter: känslan av uppstyrd beredskap, samarbete om prioriteringar, lösningar där vi gör upp med slöseri och överflöd.

Mer sunt förnuft, mindre fri marknad, mer verklighetsförankring, mindre utopi om evig tillväxt. Vi är på väg in i en ny tid. Dags att prioritera. Är du beredd?

Rune Stenholm Jakobsen

Talesperson i Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla

”Mer sunt förnuft, mindre fri marknad, mer verklighetsförankring, mindre utopi om evig tillväxt. Vi är på väg in i en ny tid. Dags att prioritera. Är du beredd?”
Annons
Annons
Annons
Annons