GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Elektricitet eller mat – om solparker på åkermark

Jag läste om den planerade solcellsparken i Balsby. Ganska nära det området har kommunen godkänt ett annat förslag att bygga en park mellan Österslöv och Oppmannasjön och, kan man tro, med dagens elpriser så lär det komma fler.
Framtidstänk • Publicerad 30 september 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På åkrarna strax utanför Balsby  undersöker Helios Nordic Energy AB möjligheten att bygga en solcellspark.
På åkrarna strax utanför Balsby undersöker Helios Nordic Energy AB möjligheten att bygga en solcellspark.Foto: Lasse Ottosson

Orsaken till placeringen i Balsby är att det finns en transformatorstation som är tillräckligt stor för att ta emot den producerade strömmen. ”Det gör att bolaget kan bygga billigare”!

Så har man alltid resonerat då det gäller att bygga på åkermark. Det blir billigare. Man bygger ut samhällen, fängelser och vägar på åkermark. Länsstyrelsen brukar aldrig stoppa detta trots att man i andra sammanhang är benhård med förbud om att exploatera åkermark.

”Hur länge kan vi räkna med dagens elpriser och ska de medföra att vi slutar tänka på framtiden?”

Varför bygger man inte på de dåliga sandjordar som finns på flera platser runt Kristianstad? Där finns stora områden som bara lämpar sig för specialodlingar baserade konstgödsel och bevattning och som inte producerar i nivå med Balsby och Österslöv. Stora områden ligger dessutom för fäfot.

Vi blir allt fler som behöver mat. Mat kan bara produceras på åkermark. Elektricitet kan produceras på sämre marker och ska inte styras av var bolagen kan få billigast inkoppling till elnätet. Hur länge kan vi räkna med dagens elpriser och ska de medföra att vi slutar tänka på framtiden?

Som det ser ut i Ryssland så lär inte Putin och hans gamla hejdukar bli kvar länge till. Europa har till stora delar fasat ut behovet av gas från Ryssland. Frankrike kommer att kunna starta sina kärnkraftverk så snart det börjar regna och då kommer priserna att sjunka. Att i det läget låta kortsiktiga intressen spoliera åkermark för långa tider är ansvarslöst.

Ingemar Arvidsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.