Annons

Ett ”arbetarparti” som företräder näringslivet?

Replik till Filip Persson och Sven Lundh (SD).
Politik • Publicerad 8 december 2022 • Uppdaterad 9 december 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur gick det med sänkningen av bensin- och dieselpriset som Oscar Sjöstedt och Jimmie Åkesson lovade i våras?
Hur gick det med sänkningen av bensin- och dieselpriset som Oscar Sjöstedt och Jimmie Åkesson lovade i våras?Foto: Christine Olsson/TT

”Har SD någon framtid?” var min frågeställning.

Här följer några av mina argument:

Annons

Har SD något på sin agenda som kan attrahera LO-folket nu när migrations- och integrationspolitik kommer att vara en ickefråga vid valet 2026?

I er replik finns inga förslag.

Se vad som hände i Danmark med ert systerparti Dansk Folkeparti vid valet den 1 november.

SD framhöll ofta Danmark som ett föregångsland i den svenska valdebatten. SD tillhör nu det blåa laget som är nära förknippade mot organisationen Svenskt Näringsliv som är LO-motpart i olika typer av förhandlingar enligt den svenska modellen.

Nu pågår en avtalsrörelse. Tror ni Svenskt Näringsliv står på LO-folkets sida?

Svenskt Näringsliv sågar LO:s modell med en extra satsning på ingångslönerna. ”Problemet är snarare att de ligger för högt”, säger vice vd Mattias Dahl.

LO utgångsbud på 4 procent sågar man direkt.

”Varför ska en löntagare eller pensionär rösta på SD – ett parti som ingår i ett högerkonservativt block ihop M, KD och L?”

Ett annat exempel på hur SD ”vänder kappan efter den vinden”: SD topparna som var emot vinster i välfärden 2014 men efter en god middag med Svenskt Näringsliv plötsligt var för vinster i välfärden!

Vem kommer att tror på era löfte med tanke på alla löftesbrott SD och regeringen gjort efter valet? Eller är det Johan Pehrson-doktrinen som gäller: "Före valet säger man en sak – efter valet en annan”.

Vad blev det av med löftet att sänka dieselpriset med 10 kronor bensinpriset med 6,50 kronor, vilket Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt lovade på Aftonbladets debattsida den 15 mars?

Annons

Vad blev det med högkostnadsskyddet som regeringen och SD i valrörelsen lovade skulle betalas ut innan julen? (Var det julen 2023?)

Nu verkar det bli i februari. Kanske.

SD kan lova guld och gröna skogar men nu ser man vad deras löften är värda. Varför ska en löntagare eller pensionär rösta på SD – ett parti som ingår i ett högerkonservativt block ihop M, KD och L?

Högern har alltid stått och kommer att stå på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs sida.

Jerzy Michalski

Annons
Annons
Annons
Annons