Annons

Ett unikt styre väntar Kristianstad

Denna tidning publicerade den 23 augusti sin sista opinionsundersökning inför kommunvalet den 11 september.
Analys • Publicerad 2 november 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kenth Olsson, lokalhistoriker.
Kenth Olsson, lokalhistoriker.Foto: Simon Rehnström

I anknytning till denna fanns en publicerad krönika av mig med analys av opinionsmätningen. Efter en historisk genomgång av utfallen i kommunalvalen i Kristianstads kommun under 2000-talet ställdes bland annat följande frågor:

Kommer det att bli en ny konstellation av partier som styr? Blir det ny ordförande i kommunstyrelsen (KSO). Nya gruppledare? Kommer Sverigedemokraterna (SD) att vara med och styra? I så fall i vilken koalition?

Annons

Nu vet vi svaren på vad som kommer att föreslås till nästa kommunfullmäktige (KF) i november. För det första: De två partier, Centern och Folkpartiet/Liberalerna som under 2000-talet varit mest representerade i det kommunala styret (fyra av fem mandatperioder), hamnar utanför maktens grytor.

Under detta valårs förlopp har också fyra kommunala partier beslutat att byta gruppledare, Socialdemokraterna (S), Moderaterna (M), Centern (C ) och Liberalerna (L).

Pierre Månsson (L) och Anders Tell (S) har båda tidigare varit ordförande i barn- och utbildningsnämnden (BUN) under min tid som utbildningschef. Så av egen erfarenhet kan jag uttala mig om att det är två väldigt erfarna och gediget kunniga och skickliga politiker som nu lämnar över gruppledaransvaret till Daniél Tejera (L) respektive Ulrika Tollgren (S). Även de två sistnämna har jag erfarenhet av som BUN-ordföranden – två obestridligt kompetenta politiker som nu tar ytterligare välförtjänta steg inom politiken. Någon motsvarande BUN-ordförandeerfarenhet av de andra gruppledarna och deras efterträdare har jag inte och kan av den anledningen inte uttala mig om dem.

”Innan vi vet av det väntar nya opinionsmätningar, analyser och – om inte förr – efter nästa val förmodligen nya politiska överraskningar.”

Som numera uteslutande lokalhistoriker är det intressant att konstatera att vid nästa KF kommer det att läggas fram ett förslag till beslut om ett unikt styre i kommunens historia. SD har som bekant aldrig tidigare ingått i vårt kommunala styre. M har i stället för ett fortsatt alliansstyre i minoritet valt ett styre med SD och Kristdemokraterna (KD). Det blir den sjätte nya kommunala styrekonstellationen under 2000-talet.

Andra slutsatser att dra är att minoritetsstyret innevarande mandatperiod förblir en parentes. Nu blir det åter majoritetsstyre. Även de senaste åtta årens KSO-skiftande vartannat år är till ända. Camilla Palm (M) fortsätter som KSO, för övrigt den sjunde på posten under 2000-talet.

Det nya styret består som sagt av tre partier (tredje gången för detta antal under 2000-talet). Det har aldrig varit färre partier, däremot som mest fem partier, 2006-10 och 2010-14. Men det är som man bruka säga historia.

Nu ser vi i stället framåt. En mandatperiod går fort. Innan vi vet av det väntar nya opinionsmätningar, analyser och – om inte förr – efter nästa val förmodligen nya politiska överraskningar.

Kenth Olsson, lokalhistoriker

Annons
Annons
Annons
Annons