Fantastisk cupinsats – men oacceptabelt språkbruk

I tisdags vann IFK Kristianstad svenska cupfinalen efter ett osannolikt drama med förlängning med shoot-oustraffar. Ännu en fantastisk prestation av en fantastisk förening.
Ordval • Publicerad 18 mars 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Segerjubel i IFK Kristianstad efter tisdagens cupguld.
Segerjubel i IFK Kristianstad efter tisdagens cupguld.Foto: Claudio Bresciani/TT

Emellertid förvånades jag över uttalanden som en i tränarduon gjorde dagen efter på denna tidnings sportsida. Dels påståendet att tränarduon hade noll koll på regelverket för shoot-outstraffar. Kan det verkligen stämma att IFK:s erkänt kunnige och duktige huvudtränare inför svenska cupfinalen inte skulle ha bemödat sig att läsa in sig på det regelverk som alla visste kunde (och även blev) avgörande för utgången av cupfinalen? Jag tror inte det.

Sedan fortsätter det med skämtande om tränarduons förmodade senildemens, en sjukdom som varje år djupt tragiskt drabbar många äldre och som brutalt slår sönder familjeband, även de med orangea handbollshjärtan. I meningen efter kryddas det med en svordom.

”Sådant agerande i media är inte acceptabelt för en centralgestalt inom IFK. Här måste man kräva professionalitet.”

Visst kan man bli exalterad och emotionell efter en dramatisk segermatch. Som supporter inte minst. Men sådant agerande i media är inte acceptabelt för en centralgestalt inom IFK. Här måste man kräva professionalitet. Inte heller är det i linje med föreningens uttalade värdegrund, av styrelsen beslutad.

IFK är en professionell och framgångsrik klubb som lockar till sig många barn och ungdomar i verksamheten, otaliga supportrar i olika åldrar, även i hög ålder. Det måste alla som på något sätt företräder föreningen utåt alltid ha i åtanke.

Slutligen ett stort grattis till cupguldet, en enastående prestation av såväl spelare, tränarduo som övrigt involverade i fantastiska IFK Kristianstad. Nu går vi för serieseger!

IFK-supporter

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.