Annons

Färgglatt förljugen bild från Region Skåne

För en tid sedan fick jag en glassig broschyr i A5 format från Region Skåne, som informerade mig att jag nu ”kan chatta med oss via tjänsten 1177 direkt, som jag hittar på vår hemsida.”
Sjukvård • Publicerad 2 juli 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vården krisar och Region Skåne skickar ut glättiga budskap. Något som retar upp skribenten rejält.
Vården krisar och Region Skåne skickar ut glättiga budskap. Något som retar upp skribenten rejält.Foto: Mikael Persson

Öppet brev till Region Skåne

Och med större bokstäver ”Tack för att du valt oss” och varma hälsningar från verksamhetschefen på vårdcentralen som jag tillhör.

Annons

Att jag inte satte kaffet i halsen berodde på att jag inte drack kaffe just då. Jag blev väldigt uppriven över denna färgglada idylliska sommarbild på en familj med mormor eller farmor på väg ned till stranden.

Jag utgår ifrån att alla vårdtagare på Region Skåne har fått ett lika glättigt vykort. Jag läser dagligen och hör från mina vänner, en del anställda inom vården vilka problem regionen brottas med. Personalbrist, stängda avdelningar under sommaren, underbemanning året runt, dålig arbetsmiljö, bristfällig vård, svårighet att få tid till vård med mera.

Vem har kommit på idén att skicka ut denna information om ingenting? Vem har ansvaret? En undersysselsatt administratör, som säkert har högre lön än en sjuksköterska. Hela vårdsystemet skriker efter efter just henne. Vem blir hjälpt av en broschyr i vilken jag erbjuds chatta med tjänsten 1177.

Det är brist på fingerkänslighet att skicka ut en klatschig broschyr när vården är som mest i kris. Hur mycket pengar har region Skåne till nonsensinformation till massorna? Det kostar hur mycket som helst att skicka ut en broschyr till ingen nytta. Post Nord hurrar så klart.

Den förstör miljön. Vi får ju dagligen besked om att vi ska spara på pappersinformationen. Man ska läsa på nätet i stället för att få ett brev på posten eller tidningen hemsänd.

Jag tycker att Region Skåne bör koncentrera sig på sitt huvuduppdrag och inte bete sig som en reklambyrå som erbjuder sina tjänster. Vi får alltid höra att det finns brist på pengar inom vården men det kanske beror på att region Skåne har missförstått sitt uppdrag och tror att det är administrationen och byråkratin som är det väsentliga inom vården?

Vårdtagaren Bodil Larsson

”Jag tycker att Region Skåne bör koncentrera sig på sitt huvuduppdrag och inte bete sig som en reklambyrå som erbjuder sina tjänster.”
Annons
Annons
Annons
Annons