Annons

Fått skära i allt som inte är kärnverksamhet

Hela Hässleholms kommun står inför otroligt tuffa tider med bland annat utökade kostnader på cirka 300 miljoner 2023-2024. Detta är inte småsummor som man sparar utan att det märks i samtliga verksamheter.
Prioriteringar • Publicerad 25 februari 2023 • Uppdaterad 27 februari 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hanna Nilsson (SD), Lina Bengtsson (M) och Christer Caesar (KD). Arkivbild.
Hanna Nilsson (SD), Lina Bengtsson (M) och Christer Caesar (KD). Arkivbild.Foto: Tommy Svensson

Därför har vi fått skära ordentligt i allt som vi inte menar är kärnverksamhet. För oss innebär det att vi lägger all fokus på att vård, omsorg, skola och annan lagstadgad verksamhet ska bli så lite drabbad som det bara går. Att vi då måste dra in bidrag som kommunen inte har råd med är en självklarhet.

När det gäller Torsjö live så flaggade vi redan förra året att bolaget skulle se över sina kostnader för att de skulle kunna bära sig själva. Vi ser inte det som det yttersta kommunala ansvaret att få en festival att bära sig och vi är säkra på att de kan anpassa sina kostnader precis som kommunen nu måste göra. Med det sagt så tycker vi att festivalen är ett väldigt bra och trevligt inslag i kommunen och vi hoppas att man även i framtiden lyckas få utsålt precis som förra årets festival.

Annons

2025 och framåt så vänder förhoppningsvis kommunens ekonomiska förutsättningar och med våra politiska prioriteringar där vi drar in på alla onödiga kostnader och dyra lokaler hoppas vi kunna lägga mer medel på bättre kvalitet i omsorg och skola.

”Hässleholms kommun har under många år lagt pengar på verksamheter och annat som vi egentligen inte haft råd till och det är slut på det nu.”

För det är det som är målet för oss i det nya styret. Hässleholms kommun har under många år lagt pengar på verksamheter och annat som vi egentligen inte haft råd till och det är slut på det nu. Vi måste tänka långsiktigt och ekonomiskt. När det gäller badhus och ridhus som en del felaktigt ställer mot annat i dessa tuffa tider så är detta långsiktiga satsningar som ersätter andra verksamheter och kostnader vilket inte gör större skillnad i driften. Dessa investeringar kommer inte att stå klara förrän 2025 då vi är igenom de tuffaste tiderna och då inte heller kommer belasta de tuffaste åren 2023-2024.

Hässleholm står inför de tuffaste åren på flera decennier och vi kommer göra allt i vår makt för att ni ska slippa en skattehöjning där även ni blir hårt drabbade i inflationen som vi alla är i. Tillsammans tar vi oss igenom detta.

Hanna Nilsson (SD)

Lina Bengtsson (M)

Christer Caesar (KD)

Kostnaderna ökar med 300 miljoner kronor, och summorna som måste sparas kommer märkas i alla verksamheter.
Kostnaderna ökar med 300 miljoner kronor, och summorna som måste sparas kommer märkas i alla verksamheter.Foto: Johan Nilsson/TT
Annons
Annons
Annons
Annons