Annons

FN-arbetet för mänskliga rättigheter behöver stöd

Över 300 människor har dödats och minst 15 000 har arresterats under demonstrationerna i Iran.
MR-dagen 2022 • Publicerad 10 december 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Över 300 människor har dödats och minst 15 000 har arresterats under demonstrationerna i Iran.
Över 300 människor har dödats och minst 15 000 har arresterats under demonstrationerna i Iran.Foto: TT

Den islamiska regimens våld mot kvinnor, män och barn upprör och engagerar en hel värld. FN-chefen António Guterres har fördömt regimens agerande, UN Women har uttalat stöd för demonstranterna och Unicef kräver att iranska barn skyddas. FN:s råd för mänskliga rättigheter tillsatte nyligen, med stöd av högkommissarien för mänskliga rättigheter, en utredning som ska granska våldet.

Iran är ett av flera länder där kvinnors och flickors rättigheter möter våldsamt motstånd. En grupp oberoende FN-experter föreslog nyligen att talibanernas inskränkningar av kvinnors rättigheter i Afghanistan ska utredas som könsbaserad förföljelse och brott mot mänskligheten. Våld mot kvinnor och flickor är den mest utbredda formen av kränkningar av mänskliga rättigheter, enligt elva FN-organisationer. Statistik visar att över hälften av alla mord på kvinnor begås i hemmet.

Annons

FN leder på medlemmarnas uppdrag arbetet för mänskliga rättigheter. FN är också en mötesplats där medlemmarna diskuterar och beslutar om gemensamma utmaningar. Länder som missköter sig kan beläggas med sanktioner och embargon samt uteslutas från vissa sammanhang. Att Iran är representerat i FN-arbetet för kvinnors rättigheter har högst förklarligt väckt frågor. Skälet är att FN-arbetet baseras på geografisk tillhörighet. Av 47 länder i FN:s råd för mänskliga rättigheter röstade sex länder emot att händelserna i Iran utreds. Sexton lade ned sin röst. Det påminner om att FN speglar världen som den ser ut – men också om att FN-medlemmarna måste bli bättre på att rikta kritik mot länder som förtjänar det. I fallet Iran är ytterligare sanktioner mot både myndigheter och individer en väg framåt.

”Att Iran är representerat i FN-arbetet för kvinnors rättigheter har högst förklarligt väckt frågor.”

Vi välkomnar riksdagspartiernas starka engagemang för Irans kvinnor och påminner i sammanhanget om FN-biståndets roll. Det så kallade kärnstödet är icke öronmärkta medel som möjliggör för FN att arbeta både långsiktigt för utveckling och i akuta humanitära kriser. Behoven är stora och allt FN-arbete, från insatser i Ukraina till övervakningen av universella mänskliga rättigheter, är beroende av detta stöd från Sverige och andra medlemmar.

Demokrati och mänskliga rättigheter hänger samman. Kristianstads FN-förening vill idag på MR-dagen tillsammans med Regionmuseet Skåne uppmana till besök på museets utställning i Kristianstad ”Censur – Om yttrandefrihetens gränser”. Demokrati bygger på fria röster, samtal och förmågan att lyssna även till det du inte gillar. När vi är fria att säga vad vi vill är det lätt att ta det för givet. Men yttrandefriheten är inte skriven i sten. Vad händer om samtalen tystnar? Yttrandefrihetens gränser handlar om vikten av att olika röster kommer till tals, men också om svårigheter som kan uppstå. Att fritt få yttra sig är en mänsklig rättighet.

Annelie Börjesson, Ordförande i svenska FN-förbundet

Jan Lindelöf, Ordförande i Kristianstads FN-förening

Henrik Borg, Chef Regionmuseet Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons