Annons

Fokus på att ställa om inför framtiden – ”Jag är hoppfull”

Östra Göinge har haft en stor strukturomvandling de senaste trettio åren med en minskad befolkning, ett näringsliv som ändrats i grunden och utmanande ekonomi.
Avfolkning • Publicerad 17 november 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Patric Åberg (M) med statsminister Ulf Kristersson (M) vara regering är bra för Östra Göinges framtid, anser Åberg.
Patric Åberg (M) med statsminister Ulf Kristersson (M) vara regering är bra för Östra Göinges framtid, anser Åberg.

Östra Göinge i ständig förändring som svar på anonym skribents kritiska insändare. Detta har varit känt sedan länge och det är en av anledningarna till att vi gemensamt över partierna krokade arm runt 2008 för att möta en tuffare framtid.

Patric Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge, är optimistisk inför kommunens framtid.
Patric Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge, är optimistisk inför kommunens framtid.Foto: Sofia Åström

Vårt arbete har sedan dess handlat om att ställa om och anpassa oss till en ny kostym med nya förutsättningar och kraftsamla för att stärka vårt varumärke och se till att fler göingar känner en stolthet för vår vackra bygd.

Annons

När omvärlden förändras och säkerhetsläget i världen försämras påverkar detta såklart Östra Göinge.

Men ingen kunde nog på förhand veta vad som skulle komma. Östra Göinge har under senaste tio åren varit en av de kommuner i landet som har tagit emot flest nyanlända flyktingar. Till en börjar med öppna armar men också med en stor frustration att vi blivit överkörda av Sveriges migrationssystem.

När väl invandringen och migrationen ökade 2012 såg vi en stadig och hanterbar ökning av invånarantalet. 2015 kom kulmen och alla Sveriges kommuner fick göra sitt yttersta för att klara av situationen. Vi fick göra mer och andra betydligt mindre. Det har varit min drivkraft genom denna svåra tid att aldrig ge mig på de som flytt hit utan snarare rikta kritik på det osunda system som drabbat många av Östra Göinges jämförbara kommuner så som Hultsfred, Filipstad, Lessebo med flera.

Ulf Kristerssons regering fick ett tydligt mandat av svenska folket i förra valet att minska invandringen och se till att få ordning på Sverige. Ett tydligt uppdrag som kommer ta tid men som redan påverkar oss i Östra Göinge. Vi ser nu att invandringen minskar vilket är bra för Sverige men det påverkar vårt invånarantal kraftigt redan nu.

Många av de nyanlända som kommit till Östra Göinge har varit en rörlig grupp där många flyttat in och ut ur kommunen. Omflyttningen i Göingehems bestånd har varit väldigt hög och på vissa ställen skadligt både för bolaget men också för byarna i stort. När nu invandringen minskar och omflyttningen fortsatt är hög, ser vi att inflyttningen viker kraftigt och som konsekvens får bostadsbolaget fler tomma lägenheter. Detta gör att vår strategi med att riva och bygga nytt bara blir ännu viktigare att hålla fast vid. Strategin handlar både om att bryta segregation men också att stärka byarnas attraktivitet. Vilket är bra för Östra Göinge och helt i linje med den politiska viljan.

När vi i Treklövern började vår ansats till att vända skolresultaten i kommunen var skolberedningens tydliga budskap att Östra Göinges dåliga skolresultat inte kunde kopplas till en hög invandring.

Resultaten har nämligen varit dåliga i flera decennier. Tänkvärt är att vi kunnat behålla den nivån trots en hög invandring. Det är jag stolt över.

Vårt fokus nu måste vara att våga ställa om på ett smart sätt för att kunna bli starkare för jag är hoppfull om framtiden. Tillsammans kommer vi att fixa detta också!

Patric Åberg (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons