GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Folkhälsan i Skåne i fara

Sverige är i såväl europeiskt som historiskt perspektiv ett förhållandevis nyktert land. Anledningen är att vi i Sverige insett att alkohol inte är en vara vilken som helst och att det därför är nödvändigt att omgärda alkoholdrycker med ett särskilt regelverk för att skydda folkhälsan. Våra politiker har fattat kloka beslut om var och hur alkohol får säljas, om priser och om åldersgränser.
Folknykterhetens dag • Publicerad 25 maj 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Andelen nyktra ungdomar har ökat under de senaste åren. Men insändarskribenterna ser oroande tecken på att politiker vill gynna och underlätta för alkoholnäringen.
Andelen nyktra ungdomar har ökat under de senaste åren. Men insändarskribenterna ser oroande tecken på att politiker vill gynna och underlätta för alkoholnäringen.Foto: Claudio Bresciani/TT

Nu ser vi dock tendenser till förändringar. Många beslutsfattare på olika politiska nivåer tycks mer och mer vilja gynna och underlätta för alkoholnäringen. Det föreslås exempelvis olika former av avregleringar och förändringar i den hittills framgångsrika alkoholpolitiken till förmån för branschens löften om fler arbetstillfällen och önskan om ökad lönsamhet. När det gäller narkotika ökar förekomsten av billiga och lättanvända knarkpiller. Samtidigt förespråkar många en liberalare narkotikasyn, till exempel legalisering av cannabis. Vad blir nästa steg om det går igenom? Vi känner stor oro för utvecklingen av folkhälsan i Skåne om dessa förslag förverkligas.

”En slappare inställning till narkotika underlättar för de kriminella gängen att utöka sin marknad och stärka sin suspekta verksamhet.”

En avreglerad marknad på alkoholområdet är ett spel med livskvaliteten för många människor. Fler försäljningsställen, generösare öppettider, privat vinstintresse och reklamflödet i såväl traditionella som sociala medier signalerar en uppfattning om att det inte finns några risker med alkoholen när det i själva verket är tvärtom – högre konsumtion innebär mer mänskligt lidande, större risker för olyckor och ökade kostnader för socialvård och sjukhusvård. En slappare inställning till narkotika underlättar för de kriminella gängen att utöka sin marknad och stärka sin suspekta verksamhet.

De senaste åren har konsumtionen av alkohol sjunkit och andelen nyktra ungdomar är större än någonsin. Det är dock inte något skäl för att luta sig tillbaka och tro att problemen är lösta för tid och evighet. Frågan måste hållas aktuell och varje generation vinnas. Därför är det viktigt att den restriktiva alkohol- och narkotikapolitiken bibehålls.

Per Bengtsson, ordförande IOGT-NTO Syd

Ingrid Jägerhed, ordförande IOGT-NTO Otto Lindblad, Sösdala

Siv Eriksson-Nilsson, ordförande IOGT-NTO Fred och Endräkt, Hästveda

Maria Pålsson, ordförande IOGT-NTO Hoppets Lycka, Klippan

Margareta Karlsson, ordförande IOGT-NTO Pilbågen, Ludvigsborg

Leif Pettersson, ordförande IOGT-NTO Widrik, Edenryd

Per Selfvén, ordförande IOGT-NTO Sköldmön, Barum

Henryk Goldman, ordförande IOGT-NTO Goda Viljor, Bromölla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.