GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Folkomrösta om Nato – men gör det inte nu!

Förr var Sverige en kraftfull och trovärdig röst för avspänning och kärnvapennedrustning.
Försvar • Publicerad 29 april 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten tycker att en folkomröstning om Nato borde hållas mellan de två kommande riksdagsvalen.
Insändarskribenten tycker att en folkomröstning om Nato borde hållas mellan de två kommande riksdagsvalen.Foto: Johan Nilsson/TT

Numera springer politiker som skållade råttor åt samma håll: ”Vargen Putin kommer – hit med Nato-kärnvapen.” Besinning och eftertanke är satta på undantag, nu är det rädsla och feghet som gäller.

Och inte nog med det. Framför allt ska Nato-frågan avgöras snabbt, och i slutna rum. Vi i befolkningen som inte har en riksdagsplats, göre oss inte något besvär. Den politiska adeln tänker besluta om Nato-medlemskap över huvudet på svenska folket.

”Om man på förhand vet vilket resultat som är rätt, och vilket som är fel, så är man naturligtvis inte så road av demokrati.”

Argumenten för att säga nej till att avgöra Nato-frågan i en folkomröstning är både ihåliga och irrelevanta:

  1. 1Vi måste ligga jämsides med Finland; därför hinns en folkomröstning inte med. Naturligtvis är det ett bluffargument. Samma politiker som nu vill att Sverige ska ligga jämsides med Finland sa för två månader sedan att ”vi själva avgör vår säkerhetspolitik”. Men nu har de ändrat sig, och tycker vi ska synkronisera oss med Finland = låta Finland avgöra.
  2. 2Frågan är för komplex för en folkomröstning. Argumentet är en oförskämdhet mot oss som inte har en riksdagsplats. Frågan är precis lika komplex för dem som vill besluta utan att höra folket, som den är för folket.
  3. 3Ryssland skulle manipulera och desinformera. Ja, bland annat det landet har gjort så under lång tid, och mot ett flertal demokratier. Så kommer också att ske inför riksdagsvalet i höst. Ska valet för den skull ställas in med det argumentet? Det har länge pågått desinformation om till exempel klimatförändringar och coronapandemin. Men i ett demokratiskt land ökar kompetensen successivt att motstå konspirationsteorier. Faller vi undan för detta pseudoargument, är demokratin på ett sluttande plan.
  4. 4Nato kan bli tveksamma till viljan att bli medlem om folkomröstning hålls. Argumentet är orimligt eftersom ju Nato vill framstå som en demokratisk organisation. Därför är det troligare att Nato välkomnar en ansökan om medlemskap som är väl förankrad hos befolkningen.
  5. 5Med en folkomröstning finns risken att folket röstar ”fel”. Även detta argument är naturligtvis ohållbart från demokratisk synvinkel. Om man på förhand vet vilket resultat som är rätt, och vilket som är fel, så är man naturligtvis inte så road av demokrati.
  6. 6Det finns ingen tid att invänta en folkomröstning. Varför finns inte tid? Den som argumenterar så låter till exempel Ryssland och/eller Finland styra vår säkerhetspolitik. Dessutom, en folkomröstning är olämplig att stressa fram i nuvarande spända läge. Bättre då att den till exempel sker mellan riksdagsvalen 2022 och 2026.

Frågan om eventuellt Nato-medlemskap är alldeles för viktig att slarvas igenom på några få veckor i hemliga överläggningar mellan en mycket liten minoritet av landets befolkning. Irland och Österrike visar att det finns goda säkerhetsalternativ till att vara just fullvärdig Nato-medlem. Den intellektuella anständigheten i en demokrati kräver att folket får säga sitt i en så viktig fråga som denna.

Crister Albinsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.