Fördyra inte barnens möjlighet att röra på sig

Hur tänker ni som leder IFK Hässleholm när ni höjer medlems-/träningsavgiften från 900 kronor till 1 350 kronor?
Barnidrott • Publicerad 11 mars 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vikten av att barn rör sig är stor då dataspel och stillasittande ökar. Arkivbild
Vikten av att barn rör sig är stor då dataspel och stillasittande ökar. Arkivbild

Ovanpå detta ska barnen i 9–10-årsåldern sälja fem stycken idrottsrabattkort à 150 kr, strumpor för 1 000 kr både höst och vår, samt åtta Bingolotter till uppesittarkvällen till jul.

Till detta kommer fotbollsskor och kläder.

I dagsläget när många familjer har det oerhört kämpigt med ekonomin behöver barnen kunna spela fotboll med glädje utan att känna press på att behöva sälja en viss mängd. Detta leder till en ytterligare segregation i Hässleholm vilket inte är ok. Alla föräldrar har inte dessa extrapengar som de extra utgifterna innebär! Alla barn har svårt att sälja dessa saker då många har bekymmer med ekonomin och då inte kan köpa av barnen.

Vikten av att barn rör sig är stor då dataspel och stillasittande ökar. Vi ser att Generation Pep med flera gör vad de kan för att få barn att röra sig!

Vad jag kan se så är IFK Hässleholm en stor förening! Så tänk om och gör rätt! Så får ni behålla barnen och deras föräldrar i er förening!

Barnrättskämpe och mormor

...

Svar direkt: IFK har inte höjt avgifterna, trots att kostnaderna ökat mycket även för oss. Däremot är träningsavgiften i IFK baserad på en ålderstrappa där till exempel 10–13-åringar betalar en högre avgift än 8–9-åringar, så när man fyller 10 blir avgiften högre.

För att finansiera vår verksamhet kombineras rimliga årsavgifter med ett engagemang som inte kräver någon ekonomisk insats. Istället bidrar föräldrar med sitt engagemang i olika försäljningsaktiviteter. Detta tror vi är det upplägg som ger flest ungdomar möjligheten att vara med och idrotta utan att familjens ekonomi avgör.

”Det är vi medlemmar, ungdomar och föräldrar som utgör föreningen och tillsammans väljer de sätt vi tror passar bäst.”

Vi förstår att försäljningsaktiviteter kan vara betungande, men höjda avgifter vill vi undvika och dessutom kan många ungdomar hjälpa föräldrarna genom att sälja till exempelvis grannar eller släktingar. En del av intäkterna går dessutom till barnens egen lagkassa och inte till föreningen.

Hur föreningen ska finansieras är en viktig fråga. Kanske vill många föräldrar till exempel hellre ha möjligheten att bidra genom att arbeta i olika aktiviteter. Man får gärna föra fram förslag på hur alla kan bidra på bästa sätt. Det är vi medlemmar, ungdomar och föräldrar som utgör föreningen och tillsammans väljer de sätt vi tror passar bäst.

Henrik Jönsson, ordförande IFK Hässleholm

Henrik Jönsson, ordförande IFK Hässleholm.
Henrik Jönsson, ordförande IFK Hässleholm.Foto: Stefan Sandström
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.