Annons

Förslaget gör skillnad på barn och barn – Det anstår inte en svensk regering

Maria Malmer Stenergard (M) saknar förståelse för människors verklighet, och gör skillnad på barn och barn. Det skriver fyrtiosex medlemmar i nätverket Nu är det nog!, föreningen Hjärta och Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, apropå en intervju i Kb/NSk med migrationsministern i tidigare i oktober.
Migration • Publicerad 13 november 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Undertecknarna är kritiska mot migrationsminister Maria Malmer Malmer Stenergard (M).
Undertecknarna är kritiska mot migrationsminister Maria Malmer Malmer Stenergard (M).Foto: Wiktor Nummelin

I intervjun den elfte oktober svarade migrationsministern på frågor om lagförslaget om anmälningsplikt även inom skola och sjukvård, för att hitta människor som vistas illegalt i Sverige. Denna intervju har nätverket ”N är det nog!” reagerat på.

Nedan följer en text där 46 medlemmar från nätverket Nu är det nog!, föreningen Hjärta, och Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, bemöter ett par uttalanden från migrationsminister Maria Malmer Stenergard, i en tidigare intervju i Kristianstadsbladet.

Regeringens utredning om lagförslaget om informationsplikt mot människor som uppehåller sig illegalt i Sverige, är ett resultat av Tidöavtalet som regeringen har med SD.
Regeringens utredning om lagförslaget om informationsplikt mot människor som uppehåller sig illegalt i Sverige, är ett resultat av Tidöavtalet som regeringen har med SD.Foto: Johan Nilsson/TT
Annons

Nätverket ”Nu är det nog!” finns i hela landet, och arbetar för en human svensk migrationspolitik sedan 2018. Vi kräver bland annat att barnkonventionen ska tillämpas på samma sätt för alla barn i Sverige.

Tillsammans med föreningen Hjärta, en mångreligiös förening med syfte att försvara demokratins principer, och Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa vill vi bemöta ett par av migrationsministerns uttalanden som vi finner anmärkningsvärda.

I den aktuella intervjun visar Maria Malmer Stenergard dels att hon gör skillnad på barn och barn, vilket givetvis inte anstår en minister i en svensk regering.

Hur ska vi annars tolka det här uttalandet: ”Men det är fortfarande så att det finns situationer som är förenligt med barnens bästa att de utvisas från Sverige. Och då är det ett beslut som ska följas. Det handlar om att vi ska kunna hjälpa andra barn som är i behov av skydd.”

Migrationsministern menar alltså att vissa, ovälkomna barn skulle stå i vägen för andra, och vara orsaken till att dessa andra inte får det skydd de behöver? Detta ser vi gärna att ministern exemplifierar.

Maria Malmer Stenergard hävdar också att den nya angiverilagen inte alls handlar om något angiveri i tidigare bemärkelse. Detta eftersom ”det är en stor skillnad mot det man brukar förknippa med angiveri, det vill säga att enskilda medborgare ska anmäla sina grannar och medmänniskor”.

Migrationsministerns avhumaniserande syn på Sveriges papperslösa invånare är uppenbar. Låt oss berätta för dig, Maria Malmer Stenergard, att de människor som du tycker kan anges, och tvångsutvisas till de länder de flytt från - de är våra grannar och medmänniskor. De är våra skolelever, våra barns skolkompisar, våra församlingsmedlemmar, idrottskamrater och familjemedlemmar.

Den SD-styrda regeringens migrationspolitik bygger inte upp ett sammanhållet, välfungerande svenskt samhälle precis. Ni splittrar det. Och det finns en väldigt obehaglig, historiskt känd målsättning bakom en sådan strategi.

För nätverket NU ÄR DET NOG!

Halimo Abdi, Malmö

Annons

Eva Albertsson, Hässleholm

Muhammad Ali, Tomelilla

Catarina Berg Orioli, Hässleholm

Miriama Christensen, Malmö

Leif Dalman, Näsåker

Mariam Dehghani, Järfälla

Tobias Fredricson, Mölnbo

Anita Harning, Örnsköldsvik

Taimor Shah Hashemi, Malmö

Natte Hillerberg, Stockholm

Annons

Birgitta Jarl Wogenius, Strömstad

Victoriya Järvelä, Malmö

Wares Khan, Malmö

Mats Klockljung, Burträsk

Lena Kronberg, Lund

Kerstin Kvisler, Uppsala

Lewis Lebolt, Malmö

Anton Leifsen Thal, Mölnbo

Ann-Marie Lenndin, Malmö

Lena Lindberg, Göteborg

Annons

Jan Mannheimer, Onsala

Mehran Najafi, Lund

Sima Nasizadeh, Lund

Wiwie Nelson Borg, Malmö

Inga Nilsson, Hässleholm

Christina Rhodin, Lund

Anna Rosenkvist, Umeå

Birgitta Råstander, Skarpnäck

Lisbet Snitting, Simrishamn

Agneta Virdelo, Karlskrona

Annons

Christina Wahlström, Onsala

Iréne Walton, Kristianstad

För föreningen Hjärta

Anna Ardin, Stockholm

Jonas Edberg, Borås

Ingemar Fryklund, Stockholm

EvaMärta Granqvist, Hörby

Kersti Haugsand Wennerholm, Växjö

Alec Lundström, Huddinge

Rosmarie Meijer, Höganäs

Annons

Håkan Stråge, Malå

Kerstin Öhrner, Järna

För Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa

Maria Dexborg, Malmö

Sheriff Kandeh. Malmö

Hodan Omar, Malmö

Momodou Malcolm Jallow, Malmö

Annons
Annons
Annons
Annons