GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Framtiden är ljus – trots Putin

I media som refererar intervjuer med människor i olika åldrar och livssituationer framkommer att många är oroliga för framtiden.
Konflikt • Publicerad 24 november 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Just nu kan vi konstatera att Putin allt mer isolerar sig med några få gamla trogna.
Just nu kan vi konstatera att Putin allt mer isolerar sig med några få gamla trogna.Foto: Mikhail Metzel

Man tar upp frågan om att klara sin ekonomi, om det ska bli krig i Europa, om arbete och familjesituation. Man kan konstatera att många ledare kommit och gått, det är bara en som funnits med hela tiden.

Det är viktigt att kunna sätta dagens situation i relation till gångna tiders händelser både då det gäller ledare som Putin, Hitler, Trump och Karl Xll och varför inte räntekostnader och elpriser.

Just nu kan vi konstatera att Putin allt mer isolerar sig med några få gamla trogna. Han verkar fysiskt bli allt mer beroende av vård och vi förstår att han mår allt sämre psykiskt. Han drivs av en felaktig bild om sig själv som den som ska återupprätta Rysslands storhet och kan inte backa från sin vision. Detta krossar Rysslands ekonomi, får högutbildade att fly, tiotusentals dör och hela världen förstår att korruption och rädsla har ätit upp förnyelsen av såväl krigsmaktens utrustning som landets förmåga att fungera långsiktigt.

Hitler, som från början tog beslut om långsiktig uppbyggnad av ett Tyskland på knä efter första världskriget, efter hyperinflation och krigsskadeståndet, blev alltmer beroende av dagliga injektioner från sin livmedikus. Han tog på samma sätt som Putin nu gör också över alltfler beslut även då det gällde militära operationer och umgicks så småningom enbart med jasägare.

”Man skrev ut soldater för krig som man aldrig skulle kunna vinna och inte heller kunna behålla de stora främmande landområden som Sverige ansåg vara vårt territorium.”

Make America great again. Trumps slagord. Det har inneburit ett allt mer polariserat USA men USA är ett grundmurat demokratiskt land vilket Ryssland aldrig har varit.

Karl Xll gjorde Sverige bankrutt och ledde inte till någon utveckling av landet. Man skrev ut soldater för krig som man aldrig skulle kunna vinna och inte heller kunna behålla de stora främmande landområden som Sverige ansåg vara vårt territorium.

Desmond Tutu som upplevde hat och våld under apartheid i Sydafrika och som senare kom att leda Sanningskommissionen har skrivit psalmen 782 i Den svenska psalmboken. Den visar på att Godhet har makt över ondskan: ”Godhet har makt över ondskan, kärlek nedkämpar hat, ljuset upplyser mörkret, livet segrar till slut. Segern är vår, segern vi får genom hans kärlek, segern vi får genom hans kärlek.”

Hur kan framtiden vara ljus? Alla ledare försvinner. En ledare finns kvar och har hela tiden funnits – Jesus! Han är min trygghet vad som än händer. Han älskar dig också. Du får vila i hans kärlek.

Ingemar Arvidsson, Glimåkra

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.