Fukushima visade hur säker kärnkraften är
Harrisburg 1979 inleddes av en ventil för kylvatten som hängde sig. Personalen förstod inte allvaret och reagerade fel, vilket slutade med att halva reaktorhärden smälte. Ett visst utsläpp av radioaktivitet inträffade, men inget dödsfall.
Olika undersökningar efteråt har studerat frekvensen av cancer i befolkningen runt omkring. De har visat såväl att viss effekt funnits som att ingen effekt kunnat finnas.
Olyckan i Tjernobyl inträffade i en typ av reaktor, som inte byggts sen. Något liknande kan inte hända i nya anläggningar. Den orsakades av medvetna brott mot säkerhetsreglerna i försök avsedda för bombtillverkning.
Kärnkraftverket i Fukushima byggdes för att klara jordbävningar och den värsta tsunami man då kände till: Fem meter höga vågor. Den som kom var femton meter!
Ingen omkom på grund av kärnkraften eller fick allvarliga strålskador.
Den svenska strålningsexperten professor Eva Forssell-Aronsson ingick i den japanska regeringens expertgrupp med uppgift att utreda vad som verkligen hände. Hon refererade sin rapport i Göteborgs-Posten den 11/1 2012.
Skyddsvallarna var sex meter höga och aggregaten för reservkraft stod på tio meters höjd. Det räckte alltså inte.
Under röjningen inne på området arbetade någon gång 3 700 personer. De utsattes i medeltal för 22 millisievert, mSv, per person. Bara sex utsattes för mer än 250 mSv. I ett helt landskap i Indien är den naturliga strålningen 200 mSv per person och år. Gränsvärdena i Sverige är generellt 20 mSv och för personal i kärnkraftverken 50 mSv per person och år.
””Fukushima” var alltså en naturkatastrof och inte en ”kärnkraftsolycka”!”
Katastrofen var ohygglig. Tsunamin raderade ut hela städer. 16 000 dog och många saknades. 90 procent dog av översvämningar och resten av bränder och ras. Inne på kraftverket dog fyra: två när en travers rasade, en i en kranolycka och en person i en hjärtattack, ingen på grund av strålning.
Reservaggregaten på tio meters höjd översvämmades, så att strömmen slogs ut och kylvattenpumparna stannade. Reaktorhärdarna blev så heta att de smälte och vattnet sönderdelades i syre och väte. Denna explosiva blandning antändes och lyfte av taket på byggnaderna. Det var inte uranet som exploderade.
”Fukushima” var alltså en naturkatastrof och inte en ”kärnkraftsolycka”!
Förloppet visade att inte ens ”det värsta som kan hända”, härdsmälta, orsakar dödsfall av strålning. Storleksordningen 400 reaktorer i världen utan dödsfall har visat att el från kärnkraft är det allra säkraste alternativet: Dödsfall har inträffat såväl för vindkraft som vattenkraft och fossil kraft.
Nästa generation av kärnkraftverk blir ännu säkrare. De kan dessutom drivas med det radioaktiva material som idag utgör avfall. Energin däri räcker för bortåt hundra års drift. Dess restprodukter blir mycket mindre radioaktiva.
Det finns inga skäl att skrämmas med kärnkraft längre.
Sture Åström, nätverket Klimatsans