Annons

Ge oss duschbås på Furutorpsskolan

Skolan tvingar sina elever att duscha och det är bra. Men alla elever är inte trygga med att visa sin kropp.
Skolgympa • Publicerad 14 december 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eleverna på Furutorpsskolan vill ha duschbås – eller åtminstone duschgardiner – i skolans duschrum.
Eleverna på Furutorpsskolan vill ha duschbås – eller åtminstone duschgardiner – i skolans duschrum.Foto: Mats Andersson / TT

Lärarna kanske tror att de har fixat allt om de pratar med eleverna i skolan om att man inte ska tänka något om en annans kropp. Fast det hjälper inte för att det finns elever som är rädda att andra elever ska tycka elaka saker om dem. Varför kan inte eleverna komma till idrotten med ett leende på läpparna istället för att önska sig att de hade varit hemma och sjuka?

Forskningar visar att man måste duscha för att hålla våra kroppar rena och för att slippa lukta illa. Det skulle kunna leda till att man mår bättre. Då kommer du inte ha det så jobbigt eftersom du har duschat utan någon stress och att du är fräsch. Dessutom är det inte så trevligt att vara med en person som luktar illa.

Annons

Jag tycker att det ska finnas duschbås i omklädningsrummen. Eftersom flera kommer känna sig trygga att duscha. Det kommer leda till att fler kommer att duscha och må bättre. Om eleverna duschar så kommer de kunna gå till nästa lektion utan att oroa sig för vem som har kollat på dem eller vad de viskat om en.

”Det var bara senare de insåg att de hade fått med eleverna som duschade i bakgrunden, men det var för sent. Folk hade redan sett dem och eleverna som hade duschat mådde jättedåligt efter det.”

Nu tycker ni i Hässleholms kommun att man kan använda pengarna till något annat och att eleverna säkert klarar sig med diskussionerna som de har i skolan. Men om kommunen nu tror att man kommer lägga för mycket pengar på det så räcker det med duschgardiner eller så kan man tänka på att sluta köpa tusentals onödiga saker till skolan (till exempel pennor som bara slängs bort). Dessutom så hjälper det inte så mycket med diskussionerna i skolan för att elever fortfarande kollar och viskar om varandras kroppar och det finns en risk att elever kommer hata sin kropp.

En annan sak är när man duschar så kan det finnas elever som har sin mobil i omklädningsrummet. Det leder till att den som duschar blir stressad för att de inte ska ta bild. Det har faktiskt hänt att två elever duschade samtidigt som andra tramsade i omklädningsrummet och tog videos och bilder som de sen la ut på sociala medier. Men det var bara senare de insåg att de hade fått med eleverna som duschade i bakgrunden, men det var för sent. Folk hade redan sett dem och eleverna som hade duschat mådde jättedåligt efter det.

Så varför kan vi inte skaffa duschbås och få slut på ett problem? Tänk om alla elever hade börjat duscha utan något problem och komma till idrotten med ett leende på läpparna istället för att komma till idrotten och ha den jobbiga känslan i magen resten av dagen. Tänk om alla elever hade kommit glada till nästa lektion utan någon oro alls. Så därför tycker jag och resten av Furutorpsskolans elever att vi borde skaffa duschbås!

EC, 13 år

Annons
Annons
Annons
Annons