Glad att ytterst få delar Nerbrands syn på arbetsmarknaden
Hela ledartexten visar tydligt på skribentens negativa syn på svensk arbetsmarknad och den svenska modellen. Full förståelse för det då Sofia Nerbrand betecknar sig som liberal och då vill man ha näst intill fri arbetskraftsinvandring till Sverige, ordning och reda samt schyssta villkor är sekundärt bara företagen får billig arbetskraft. Att vi sen har den fjärde högsta arbetslösheten i EU bryr sig inte Sofia Nerbrand heller om då hon endast ser Sverige som en del av sin dröm om Europas förenta stater där allt självbestämmande suddats ut.
Hur alla dom hundratusentals människor som idag går på bidrag i Sverige skall få ett jobb nämner Sofia Nerbrand inte heller, konsekvenserna av den mest extrema invandringspolitik Europa skådat.
Jag skall förklara en del av dom påståenden som är direkt felaktiga.
Idag är medianlönen i Sverige 33 200 kr och förslaget är idag på 80 procent av medianlönen alltså minst 26 560 kr i månaden (tidigare 13 000), och här är viktigt att tillägga att den genomsnittliga inkomsten för fler än 70 procent av alla arbetskraftsinvandrare under åren 2019-2020 var 25 000 kronor eller mer per månad. Så med dagens förslag kommer inte flertalet påverkas.
”Dessa yrken saknar dessutom ofta krav på särskilda kvalifikationer och sådana arbeten skall erbjudas arbetslösa personer i landet.”
Samtidigt förhindras med denna nivå att systemet för arbetskraftsinvandring används för dom lägst betalda yrkena. Dessa yrken saknar dessutom ofta krav på särskilda kvalifikationer och sådana arbeten skall erbjudas arbetslösa personer i landet. Dels handlar det om att upprätta arbetslinjen, bryta utanförskap och bidragsberoende samt minska möjligheterna att göda arbetslivskriminaliteten.
Det är viktigt att också vara tydlig med att den föreslagna förändringen omfattar de arbetstagare som söker arbetstillstånd enligt det som brukas benämnas nationella tillstånd.
Det innebär att dom som kommer till Sverige genom att utnyttja den fria rörligheten inom EU inte berörs. Det gör inte heller den som söker eller har tillstånd enligt reglerna om EU-blåkort, företagsintern förflyttning, samt säsongsarbete enligt UtlL.
Detta är ett första steg mot att öka sysselsättningen och få ordning på svensk arbetsmarknad och jag är glad att det idag endast är en ytterst liten minoritet som står bakom Sofia Nerbrands syn på saken. Men skulle trots det aldrig anklaga henne för att ha hål i huvudet. Då jag respekterar hennes rätt att ha en åsikt.
Magnus Persson (SD), arbetsmarknadspolitisk talesperson
...
Svar direkt: Oj, så många falska påståenden Magnus Persson för fram om mina uppfattningar. Jag har i flera artiklar uppmärksammat den höga arbetslösheten och radat upp förslag såsom sänkta arbetsgivaravgifter, lägre ingångslöner samt bättre förutsättningar för företag och gig-ekonomin. Självfallet ska lagar och regler följas av alla.
Och var har Persson fått missuppfattningen ifrån att min dröm skulle vara ett överstatligt EU där ”allt självbestämmande” suddas ut?
Det är dock obestridligt att den gemensamma marknaden i EU har höjt rörligheten och välståndet väsentligt i Europa. Många polacker, balter och danskar skapar värden i Sverige – på samma sätt som svenskar som jobbar i Köpenhamn gör i Danmark. Samma logik gäller arbetskraftsinvandring.
Företag ropar efter kompetens och finner den inte sällan utomlands. Varför ska de lokalvårdare som har fast anställning med kollektivavtal inte få stanna och utföra sitt värdefulla arbete och betala skatt i Sverige?
Arbetsmarknaden är inte ett nollsummespel. Fler jobb kan skapas om ordföranden i riksdagens arbetsutskott – Magnus Persson – ägnade sin energi åt att göra det enklare och billigare att anställa. Samt att införa aktivitetskrav och få bort de absurt höga marginaleffekterna i bidragssystemen. För de många långtidsarbetslösa kvinnor med utomeuropeisk bakgrund som i dag inte försörjer sig själva blir inte lokalvårdare bara för att regeringen och SD slänger igen dörren för arbetskraftsinvandrare.
Sofia Nerbrand, politisk redaktör