Annons

Gör polisen inte sitt jobb?

Ledarskribenten Sofia Nerbrand ondgör sig i Kristianstadsbladet den 15 november över en manifestation som hon råkat passera på Stora torg.
Demonstrationen i Kristianstad • Publicerad 22 november 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Raskt sätter hon etiketten anti-semiter på hela den deltagande gruppen palestinier efter att ha talat med ett fåtal personer som uttryckt kritik mot svenska medier och Israels agerande i Gaza. Hon förfasar sig sedan över en ”massiv aggression i det offentliga rummet” samt ”hat, oförsonlighet och våldskapital på våra gator och torg”.

Det är Polismyndigheten som handlägger tillståndsansökningar för demonstrationer, noga granskar dem och beviljar eller avslår ansökningarna. Därigenom har Polismyndigheten god kännedom om datum, tid och plats för demonstrationer och har ansvar för att kontrollera ordningen vid dessa.

Annons

Om det förekom något otillåtet på Stora torg i tisdags eftermiddag bör Nerbrand direkt ha kontaktat Polismyndigheten om detta för att få en patrull på plats. Denna hade då kunnat avgöra om demonstrationen stred mot reglerna i tillståndet och stoppa den.

Litar Nerbrand och Kristianstadsbladet inte på polisens kompetens och bedömningar vore det lämpligare att rikta kritiken mot polisens agerande än mot en viss etnisk folkgrupp.

Palestinska förening i Kristianstad

Aoni

Svar direkt:

Vi har en långtgående yttrande- och mötesfrihet i Sverige och det är mycket bra. Högsta förvaltningsdomstolen slog till exempel häromdagen fast att polisen gjorde fel när den avslog ett tillstånd om en koranbränning i Norrköping förra året. Polisen kan ingripa vid en demonstration om den blir våldsam på plats. Huruvida de slagord som framförs är att betrakta som hets mot folkgrupp kan prövas i rätten först efteråt. Det vore intressant att se ett domslut om någon anmäler de som publikt har firat Hamas terrordåd den 7 oktober och som på andra sätt uppmuntrar till våld mot judar. Det jag hörde demonstranterna sjunga om på torget i Kristianstad var att skjuta raketer på fienden och att Israel inte borde finnas.

Sofia Nerbrand

Politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons