Annons

Gratiskonserter, foodtrucks och ballonger kommer inte utveckla city

Många är de som tror! Tror att det är aktivitet i city som saknas och att det är det största problemet. Det stämmer inte. Vad som behövs är att tomma lokaler fylls och att det är attraktiva företag som fyller dem.
Stadsutveckling • Publicerad 13 juli 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är inte med gratiskonserter som ni kommer att utveckla Kristianstad city.
Det är inte med gratiskonserter som ni kommer att utveckla Kristianstad city.Foto: Lasse Ottosson

Det är inte internets fel att handeln dör. E-handeln ökade enormt under pandemin men har nu börjat backa tillbaka igen. Handeln i city är inte död men kommer att bestå av andra mer specialiserade handlare än tidigare. Ut med H&M, in med den lilla fiskbutiken som även har en webshop. Utöver det kommer många butiker behöva att omvandlas till något mer upplevelseinriktat som typ restaurang, café, konsert etcetera.

I många år har jag som egenföretagare arbetat mot Kristianstad kommun i olika frågor. Jag ska nu ge er två exempel (har sjukt många fler) på hur det kan gå till när man tar en kontakt och vill investera i Kristianstad:

Annons

Exempel 1:

”Hej, jag är på väg att köpa en restaurang i Kristianstad för över en miljon och har lite frågor kring uteserveringsmöjligheterna. Detta så jag kan få ihop siffrorna i kalkylen innan jag tar ett slutgiltigt beslut på affären.

Du får skicka in en ansökan så fattar vi beslut efter det.

Så du menar att jag ska köpa något för över en miljon som jag kanske får 20 eller 100 uteplatser på?

Ja, det är så det fungerar.”

Exempel 2:

”Hej, jag har tittat på en butikslokal i city som jag skulle vilja bygga om till restaurang och har lite frågor om bygglov och tillgänglighetskraven i gamla fastigheter. Hur ni ser på avsteg på vissa punkter så att omställningen kan ske mer kostnadseffektivt.

Du får skicka in en ansökan så fattar vi beslut efter det.

Så du menar att jag ska projektera för hundratusentals kronor med en fastighetsägare för att kanske få ett ja.

Ja.”

”En stor saftblandare ska börja lysa på varje våningsplan och alla som kan bidra ska förstå, nu är det allvar!”
Annons

Jag är fullt medveten om att en handläggare inte får ta en rådgivande roll. Det hade dock varit smart att ha ett annat förhållningssätt och tänka i lite andra banor.

Jag ser framför mig att vi tillsammans börjar tänka nytt. Jag tänker att varje gång en företagare ringer till kommunen och vill skapa arbetstillfällen i kommunen så ska det gå ett larm. En stor saftblandare ska börja lysa på varje våningsplan och alla som kan bidra ska förstå, nu är det allvar! Nu har vi chansen till nya skattekronor och en mer levande stad.

Så snälla, sluta tro att gratiskonserter, foodtrucks och ballonger ska utveckla city. Lägg fokus på att förenkla regler och öppna sinnet hos alla tjänstemän. Som ytterligare ett exempel. Hade jag och en mycket välkänd lokal glasstillverkare fått öppna glasskiosk för ett par år sedan, hade 10-15 ungdomar haft sommarjobb nu. Det är där fokus bör ligga istället för på alla hinder. Flera andra städer har redan agerat och förstått att det gäller att vara med på bollen om man vill ha en del av kakan.

När möjligheterna öppnas och tillräckligt många intressanta företag etablerar sig kommer allt annat lösas av sig självt. Till och med konserter och ballonger, jag lovar!

Emil Israelsson

Annons
Annons
Annons
Annons