Graverande övertramp att försöka tillrättalägga historien

Med anledning av en artikel införd 2023-01-07 där det anses som ytterst besvärande att åtta svarta barn sitter på en ko på en skolplansch och Region museets chef Henrik Borg försöker göra en pudel för att detta i dagens läge anses vara mycket olämpligt.
Museum • Publicerad 16 januari 2023 • Uppdaterad 27 januari 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Håkan Andreasson, ordförande Bjärnums museum. Arkivbild
Håkan Andreasson, ordförande Bjärnums museum. ArkivbildFoto: Sofia Åström

Det man kan säga i denna sak är att det finns ofantligt mycket i svensk historia som vi svenskar borde skämmas för, vår lukrativa slavhandel som bedrevs under hundratalet år under olika tidsåldrar, därav våra historiska besittningar som Cabo Corso och Saint Barthelemy.

Baltutlämningen, våra barnhemsbarns behandling fram till nutid, statarsystemet, rasinstitut där minoriteter fick sina skallar uppmätta för att konstatera om de tillhörde en lägre stående ras. Tvångssterilisering av personer med intellektuellt funktionshinder och andra avvikande. Vårt historisk utpräglade fientliga sinnelag mot i princip alla minoriteter, inte minst judar och romer.

Den svenska överklassens och militärens högeligen positiva inställning till Tredje Riket ända tills krigslyckan vände. Det kan tilläggas att det troligtvis fortfarande finns grovt timmer liggande vid Sjöbo som skulle användas till att bygga koncentrationsläger i Sverige efter att landet hade intagits av Hitler. Om detta pratas det inte så mycket av någon anledning.

Det finns ofantligt mycket mer att redovisa, men detta kan ses som ett axplock.

”Vi har planscher uppe på Bjärnums museum som inte ligger politiskt rätt i tiden, för de som vågar titta, historien tenderar nämligen ständigt att ligga fel i tiden.”

Sammantaget är det oerhört olyckligt att det har funnits sådan inställning i landet, och fortfarande finns, men att för den skull förvanska historien genom att plocka ner planscher som använts inom skolväsendet, för att det anses som mycket olämpligt anser vi är att göra ett graverade övertramp.

Vi som håller på med museal verksamhet skall inte försöka tillrättalägga historien, utan vi skall endast ta vara på historien och redovisa den efter bästa förmåga till senare generationer, hur usel den än kan tyckas vara. Allt annat är att våldföra sig på historieskrivningen.

Vi har planscher uppe på Bjärnums museum som inte ligger politiskt rätt i tiden, för de som vågar titta, historien tenderar nämligen ständigt att ligga fel i tiden.

Styrelsen för Bjärnums Museum

Genom Ordf Håkan Andreasson