Annons

Grilla för Sverige, från Sverige

Doften av nygrillat är något de flesta förknippar med sommaren. Men visste du att den mat du väljer att lägga på grillen gör stor skillnad för Sveriges beredskap och självförsörjning av livsmedel?
Lantbruk • Publicerad 10 juli 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varifrån kommer maten som du lägger på grillen?
Varifrån kommer maten som du lägger på grillen?Foto: Helena Landstedt / TT

Sverige är ett land med låg självförsörjningsgrad av livsmedel, vi är faktiskt bland dom sämsta i Europa. I början av 1990-talet producerade Sveriges bönder 75 procent av maten vi äter i Sverige, nu är vi nere på cirka 50 procent. Det inkluderar naturligtvis bananer, kaffe och andra produkter som vi inte kan producera själva. Sedan 1990-talet har vi blivit betydligt fler invånare i Sverige, men vi producerar ändå inte mer mat. Detta behöver vi ändra på!

Idag är Sverige självförsörjande på 70 procent på mejeriprodukter, 41,5 procent på ost, 58 procent på nötkött och 17 procent på tomater. Varannan tugga är importerad vilket inte är bra om vi på grund av kris, krig eller annan anledning inte kan importera mat.

Annons

Genom att välja svenskt bidrar du till:

  • Lägre klimatpåverkan jämfört med importerad mat som oftast måste transporteras långa sträckor. Svenskt kött ger betydligt mindre utsläpp av växthusgaser än kött som produceras i andra delar av världen.
  • Sverige får fler betande djur som vårdar naturen. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål. Djurens trampande, betande och gödslande är avgörande för att naturen ska kunna fungera och artrikedomen frodas.

Svenska bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och bidrar till öppna landskap.

Titta efter märkningen Från Sverige i din butik när du handlar mat att lägga på grillen. Ät på din lokala restaurang men fråga också gärna varifrån maten kommer och var beredd att betala för det svenska mervärdet.

”Välj svenska råvaror till grillen i sommar, och även på tallriken resten av året, så kan de svenska bönderna hålla i gång produktionen åt dig!”

Vi svenska bönder, vi som har mjölkkor, grisar, odlar spannmål eller grönsaker, blir färre varje år och det är en stor utmaning att bygga långsiktigt lönsamma företag i en bransch beroende av väder och vind. Vi har en mycket kompetent yrkeskår som producerar mängder av bra mat, och många andra mervärden. Vi behöver tillsammans öka efterfrågan på svensk mat så att det finns ännu fler svenska produkter i butiken. Under pandemin uppmärksammade nog både du och dina vänner på att det var svårt att få tag på en del livsmedel. Om vi hjälps åt med att se till att mer mat kan produceras i Sverige så bidrar vi även till en ökad beredskap och försörjningstrygghet, och möjligheter till många fler smakrika måltider!

Lantbruk är biologi och livsmedelsproduktion tar tid. Att plötsligt kunna växla upp och producera dubbelt så mycket i händelse av kris görs inte på en dag. Att odla en gurka eller tomat vet kanske de flesta att det tar några månader under goda förhållanden. Hur lång tid tar det att få fram nötkött? I bästa fall tar det fyra år.

Välj svenska råvaror till grillen i sommar, och även på tallriken resten av året, så kan de svenska bönderna hålla i gång produktionen åt dig!

Helen Ek Nilsson, ledamot LRF Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons