Annons

Hässleholm sämst i klassen i Skåne igen

Det känns bittert att än en gång få läsa om hur illa företagsklimatet är i Hässleholms kommun, trots upprepade chanser till förbättring så lyckas man med det otroliga att hålla sig kvar som sämst i Skåne.
Företagande • Publicerad 26 september 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hässleholm, sämst i klassen på företagsklimat.
Hässleholm, sämst i klassen på företagsklimat.Foto: Carl Johan Bauler

En av få punkter som upplevs som positiv i Hässleholm är tillgång till kompetens och bredband, dock framgår det inte att priset för att uppnå detta är närmast astronomisk vad gäller fiber.

Det är troligtvis så att man nu efter minst tio år av total företagsmässig härdsmälta förtjänar ett ny instiftat pris om hur man ser till att bli av med hela sitt näringsliv. Jag är helt förbluffad över att detta tillåts hända när man har ett kommunalråd som är moderat.

Annons

Det bör tilläggas att 2017 så var Moderaterna och Socialdemokraterna 100 procent överens om att ta krafttag i saken.

Detta lyser dock helt med sin frånvaro. Patetisk hanterat av båda, och bevisar tesen som nästan alla har, att politiker gör ingen människa glad. Man tillåter sig att tillsätta/anställa personal som skall ändra på det faktum att Hässleholm med få undantag under de senaste tio åren har varit sämst i Skåne. Frågan måste ställas, vad har dessa personer för meriter som har lyckats med detta totala nederlag, en sak står dock klart att ingen av dessa kan ha någon som helst aning om vad det innebär att driva/leda företag. Eller vilka krav man har rätt att ställa som företagare. Det känns föga betryggande att ha en vice kommunchef som anser att det finns mycket Gnosjöanda i Hässleholm. Men var finns Gnosjöandan i kommunledningen?

Svaret är enkelt, den finns inte och har inte funnits där i modern tid. Här sitter man fast i sirapsburken. Det är helt absurt.

Oavsett nämnd eller avdelning, så måste det visas resultat för att rättfärdiga fortsatt överlevnad. Här kastar vi skattebetalare ut mångmiljonbelopp utan att få någonting tillbaka.

Det är endast en födkrok för ett antal tjänstemän som uppenbarligen inte vet varför dom har fått jobbet.

Tjänstemän/politiker som har sina löner och arvode från skattemedel skall tillse så att bland annat näringslivet kan utvecklas så friktionsfritt så möjligt, i gengäld betalar företagen skatt i många led som gör att tjänstemän/politiker kan inneha sina tjänster och dessutom få hög lön och sedermera hög pension.

Detta resonemang fungerar överhuvudtaget inte i Hässleholms Kommun som i princip framstår som dysfunktionell. Här motarbetar alla partier varandra så till den milda grad att det är näst intill omöjligt att få något konstruktivt gjort. Dessutom framstår det som att många tjänstemän har en egen agenda oavsett politiska beslut.

Chefer och tjänstemän inom stat/kommun tycks tro att kommer det inte in tillräckligt med skattemedel så får man belåna ytterligare eller höja skattesatsen. Vilket givetvis är totalt vansinne. Att inga politiska partier varken har mod /vilja eller kompetens att ta tag i detta, känns minst sagt skrämmande. Om Hässleholms kommun hade varit ett affärsdrivande företag så hade det inte funnits kvar idag eftersom inget företag i världen tål så mycket misshandel.

Detta är i grunden ett gravt ledarskapsproblem som måste hanteras av kommunchefer och kommunalråd, det skall inte gå att upprätthålla en anställning inom en kommun om man har märkliga attityder gentemot bland andra företagare, vilket man uppenbarligen har ett överflöd av i Hässleholm. Det sitter helt enkelt i väggarna. Kommuntjänstemän på alla nivåer måste inse att de har rätt till lön om de utför sitt serviceyrke på bästa tänkbara sätt som gynnar alla kommuninnevånare, inte tvärtom.

BBH Andreasson

Annons
Annons
Annons
Annons