Annons

Hässleholms kommun har använt skattemedel till fallskärmar förut

”Det är tråkigt både för arbetsgivaren och för den enskilde.” säger miljö och stadsbyggnadschefen Helena Östling.
Avgångsvederlag • Publicerad 10 januari 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inte första gången som Hässleholms kommun använder skattemedel till uppsägningar, avgångsvederlag och fallskärmar, skriver insändarskribenten.
Inte första gången som Hässleholms kommun använder skattemedel till uppsägningar, avgångsvederlag och fallskärmar, skriver insändarskribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

Ja, det är tråkigt även för oss skattebetalare. Det känns allt lite märkligt att det görs sådana överenskommelser med våra skattepengar.

Om Gertrud Richter inte gjort sitt jobb som planchef, då har jag svårt att förstå varför hon omplaceras till en lägre befattning med bibehållen chefslön. Dessutom får hon 20 månadslöner när hon sägs upp. Kostnad: 1,22 miljoner kronor.

Annons

Det är nog bara på chefsnivå där det kan hända. I kollektivanställdas värld är det en fot i ändan som gäller.

Det är inte första gången som Hässleholms kommun använder skattemedel till uppsägningar, avgångsvederlag och fallskärmar.

2019 skrevs avtal med miljö- och stadsbyggnadschefen Jan Karlsson om ett avgångsvederlag på två årslöner, oavsett om han som överenskommet stannar minst ett år på posten och slutar i samförstånd med arbetsgivaren, eller om han entledigas tidigare. Kostnad 1,6 miljoner kronor.

”Kompetensen hos de som tecknar dessa avtal kan verkligen ifrågasättas, liksom deras respekt för hur våra skattepengar används.”

Samma år fick räddningschef Daniel Sirensjö fick ett avgångsvederlag på totalt 1,1 miljoner kronor. Detta trots att han erbjöds en tjänst som avdelningschef.

2022 fick en chef sluta på Socialförvaltningen. Han stängdes av från sin tjänst och kommunen erbjöd honom 15 månadslöner vilket han accepterade.

Kostnad 883 000 kronor.

Det är bara två av händelserna som skedde 2019.

Oftast förklarar kommunen de orimliga avtalen med att de görs för att få till sig personer med hög kompetens. En kompetens som tydligen saknas.

Kompetensen hos de som tecknar dessa avtal kan verkligen ifrågasättas, liksom deras respekt för hur våra skattepengar används.

– Jag kan inte säga så mycket mer än att det är en överenskommelse som gjorts mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Vi har för vana att inte kommentera anledningarna, säger Helena Östling nu.

Annons

Det är en vana som bara gäller ibland. När det gällde chefen på Socialförvaltningen fick vi skattebetalare, genom nsk, reda på anledningen till uppsägningen. Det har tydligen uppstått en tystnadskultur som ansvariga kan gömma sig bakom.

En som undrar

Annons
Annons
Annons
Annons