GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hög tid att redan nu skapa rätt förutsättning för framtidens vård

Vården allmänt måste genomgå strukturella förändringar där man tar vara på erfaren personals kunskap på ett helt annat sätt än som görs idag.
Sjukvård • Publicerad 4 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vårdpersonalens kunskaper måste tas tillvara på bättre, menar debattören.
Vårdpersonalens kunskaper måste tas tillvara på bättre, menar debattören.Foto: ERIK G SVENSSON

Det måste finnas förutsättningar att orka ett helt arbetsliv utan att riskera förslitningar eller att vid pension inte känna att man utfört något viktigt för vårt samhälle. Löner, arbetsmiljö, karriärmöjligheter, erbjudande om vidareutbildning, extra ansvar som premieras i plånboken. Allt är ett måste tillsammans med att utbildningspaketen måste öka och kvaliteten i utbildningarna säkerställas. Undersköterska är något man skall vara stolt att presentera sig som men då måste det till radikala förändringar. Facket känns som dom inte hinner med att anpassa sig tills dagens sjukvård. Avståndet mellan styrelser och heltidsarvoderade företrädare och de som är på golvet måste minskas om inte facket snart skall ha spelat ut sin roll där medlemmarna inte känner samhörighet med dem som företräder dom.

”Vi måste sätta patienten i centrum och forma vården kring den som har behov av vård istället för att patienter skall anpassas till hierarkier och gamla strukturer.”

Sedan har vi den svåraste nöten att knäcka: den att bryta gamla synsätt och gamla mönster.

Vi måste sätta patienten i centrum och forma vården kring den som har behov av vård istället för att patienter skall anpassas till hierarkier och gamla strukturer. Personcentrerad vård är för många ett ännu okänt begrepp men skall vi klara att serva vår befolkning med en värdig och även resultatbaserad vård måste det till förändringar i hur vi ser på den vårdsökande. Det hjälper ej att vara dubbelt så många i personalen om man tänker fortsätta jobba i gamla gängor.

Vi vet hur den demografiska utvecklingen ser ut och vilka utmaningar vi kommer ställas inför. Därför är det hög tid att börja skapa rätt förutsättningar för vården om vi skall kunna vara stolta över svensk sjukvård i framtiden.

Anders Wallentheim, Hässleholm, ledamot av regionfullmäktige och kandidat även nästa period för Socialdemokraterna

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.