Annons

Hur länge kan vi acceptera kemiska ämnen i livsmedelsproduktionen?

I juni 2023 har man kunnat offentliggöra ännu fler kemiska ämnen, som har en oönskad hälsopåverkan i studier på råttor (naturligtvis kan man inte proppa i oss människor kemikalier för att få forskningsresultat). Men medlen kan vara farliga för vår, vuxen, som för det lilla barnets, hjärna också!
Miljögifter • Publicerad 9 juni 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur kan medlet vara förbjudet för privatpersoner men vara tillåtet för yrkesmässig användning?
Hur kan medlet vara förbjudet för privatpersoner men vara tillåtet för yrkesmässig användning?Foto: Reed Saxon

Är det mycket skadliga Roundup tillåtet i Sverige?

Roundup, ett gräsligt farligt medel, som förbjöds 2021 i vissa områden, märk väl, i vissa områden, som exempelvis privata trädgårdar, kolonilotter, skolgårdar, lekplatser och andra allmänna platser. Men ett ytterst farligt medel för hälsa och miljö som fortfarande får användas yrkesmässigt. Det är så farligt att den som hanterar det måste vara 18 år, ha särskilt tillstånd och utbildning. Men, snälla ni, ämnet sprids ju då fortfarande! Totalförbud för Roundup, naturligtvis.

Annons

Hur kan någon tro att alla de kemiska produkter, pesticider, fungicider med mera som används för att bespruta vår mat är ofarlig för vår hälsa, för vår natur och djur, stora som små.

Det börjar från utsädet, fröet som kemiskt behandlas, betas och sedan fortsätter den farliga kemiska behandlingen av jordgubbar, äpple, päron, potatis, säd, sockerbetor, sallad, tomater, gurka, vindruvor, kaffe med mera.

”Vänta några månader, något år, så får vi nästa skadliga nyhet eftersom inget har gjorts för att stoppa kemikaliespridningen.”

Ännu en gång: Hur kan vi tillåta att denna fruktansvärda kemiska besprutning får ske år efter år!? Och i nästa andetag, så undrar vi hur det kan vara att våra fantastiska pollinerare försvinner mer och mer. De dör av all den kemikaliemassa, som sköljer över våra grödor och som med vind och vatten förs vida runt i naturen. De små insekterna, behöver inga stora mängder, år efter år, för att påverkas och sedan försvinna. Ekologiskt jordbruk är en nödvändighet. Man måste sträva i den riktningen, för vad gör vi om vi inte har några pollinerande insekter kvar?

I Sverige; Kemikalieinspektionen godkänner växtskyddsmedel. Livsmedelsverket och naturligtvis EU har sina fingrar med i spelet om vår hälsa, om naturen och djurens hälsa och livsberättigande. Nä, ingen vågar ta snabba krafttag om detta vår tids enorma problem.

Vi människor, intelligenta, tja, vi lär oss tydligen inte av fakta och förnuft. Vänta några månader, något år, så får vi nästa skadliga nyhet eftersom inget har gjorts för att stoppa kemikaliespridningen.

Kerstin Frodig

Annons
Annons
Annons
Annons